Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ketamina cu eliberare prelungită poate reduce severitatea depresiei

de Florentina Ionescu - iun. 25 2024
Ketamina cu eliberare prelungită poate reduce severitatea depresiei

O tabletă de ketamină cu eliberare lentă, luată de două ori pe săptămână, a redus la jumătate severitatea depresiei, potrivit unui studiu recent.

Rezultatele unui trial clinic recent arată că o tabletă de ketamină cu eliberare prelungită, luată de două ori pe săptămână, a redus semnificativ simptomele depresiei, scrie New Atlas. Tableta poate fi luată acasă, fără ca pacientul să aibă nevoie de supraveghere medicală, ceea ce face ca administrarea ei să fie mai convenabilă decât tratamentele actuale cu ketamină. 

În ultimii 20 de ani, arată sursa menționată, efectele antidepresive ale ketaminei au fost studiate în detaliu. Chiar și așa, majoritatea cercetărilor au vizat ketamina injectabilă sau versiunea de spray nazal a medicamentului. Ambele forme necesită administrare sub supraveghere medicală și necesită ca pacientul să fie monitorizat pe o perioadă de două ore până când efectele adverse scad în intensitate. 

Acum, însă, un studiu nou a reușit să arate într-un trial clinic că ketamina are beneficii importante. Este vorba despre o tabletă de ketamină cu eliberare prelungită care, dacă este luată de două ori pe săptămână, a demonstrat rezultate promițătoare în tratamentul depresiei severe. De reținut este faptul că se folosește o formă a medicamentului care poate fi administrată acasă, fără supraveghere medicală. 

Aceste rezultate sunt deosebit de promițătoare, spun oamenii de știință, mai ales că medicamentul ar putea fi folosit ca tratament pentru depresie, dar nu în formă injectabilă, și nici sub formă de spray nazal.

Este posibil ca unele persoane să răspundă la o abordare a tratamentului, cum ar fi tableta de ketamină, pe când alți pacienți să răspundă la altă abordare, cum ar fi ketamina injectabilă, așa că este extrem de util ca pacienții să aibă la dispoziție mai multe abordări în privința tratamentului depresiei, a spus profesorul Colleen Loo, psihiatru și cercetător la University of New South Wales Sydney (UNSW Sydney) și la Black Dog Institute (BDI). 

Datorită acestei forme de administrare (tabletă de ketamină), pacientul nu va experimenta anumite efecte adverse neplăcute, deoarece este vorba despre o cantitate mică de medicament eliberată în fluxul de sânge la un moment dat, iar eliberarea acestuia va continua în același ritm lent pe o perioadă de zile. Așa că pacientul nu experimentează deloc disociere, a explicat profesorul Colleen Loo. 

Despre studiu 

Un grup de 168 de adulți a participat la studiu, aceștia fiind participanți care sufereau de depresie rezistentă la tratament. Ei au fost împărțiți în unul din cele cinci grupuri de studiu. Patru grupuri au primit diferite doze de ketamină orală (de 30 mg, 60 mg, 120 mg și 180 mg) de două ori pe săptămână, pe o perioadă de 12 săptămâni; iar un grup de participanți a primit o tabletă placebo. Succesul medicamentului a fost măsurat prin intermediul schimbărilor apărute în scorul MADRS al participanților, MADRS însemnând Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale (o scală ce măsoară depresia). În esență, este un chestionar cu 10 itemi utilizat pentru a cuantifica severitatea simptomelor depresive ale pacienților. Scorul MADRS mediu în rândul participanților la acest studiu a fost de 30, pe când un scor cuprins între 20 și 34 indică o depresie moderată. 

În cea de-a 13 săptămână, participanții care au luat cea mai mare doză de ketamină, adică 180 mg, de două ori pe săptămână au prezentat o îmbunătățire semnificativă statistică și o îmbunătățire clinică în ce privește simptomele depresiei pe baza scorurilor MADRS, în comparație cu cei care au luat tablete placebo. 

Scorurile participanților din grupurile cu ketamină au scăzut cu o medie de 14 puncte, de la 30 de puncte, în comparație cu cei care au luat placebo (în cazul acestui grup, scorul a scăzut doar cu 8 puncte). 


Notă autor:

Fotografie de la Inzmam Khan: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-stresat-vedere-laterala-1134204/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe