Newsflash
ACTUALITATE Știri

Tumoră sacrată, operată în echipă medicală multidisciplinară la Spitalul Militar Central

de Magdalena Tănăsescu - aug. 28 2023
Tumoră sacrată, operată în echipă medicală multidisciplinară la Spitalul Militar Central

O tumoră cu diametru de 8 cm și punct de plecare sacrat S2 - S3 a fost îndepărtată în urma unei operații desfășurate de o echipă medicală multidisciplinară din cadrul Spitalului Militar Central.

Potrivit unei postări pe Facebookpacienta s-a prezentat, în regim electiv, la maior medic dr. Eduard Cernat, medic primar Ortopedie și Traumatologie, pentru o evaluare medicală și identificarea de soluții terapeutice. Femeia acuza prezența unei formațiuni tumorale în zona pericoccigiană, indurată la palpare, fără eritem și nedureroasă. 

 

Debutul tumorii a survenit în urmă cu 6 luni, singura asociere descrisă de pacientă fiind diagnosticul de COVID-19, cu puțin timp înainte de a sesiza leziunea.

 

„Examenul RMN a identificat o formațiune chistică, negadolinofilă, cu diamentru de 8 cm, cu punct de plecare sacrat S2 - S3. În acest context, s-a solicitat o a doua opinie de imagistică medicală, iar locotenet-colonel medic dr. Cezar Bețianu a confirmat aspectul tipic de Chordom sacro-coccigian. În contextul avizului ferm imagistic s-a decis rezecția primară, fără biopsie prealabilă”, se menționează în postare.

 

În acest context, s-a intervenit chirurgical, în echipă medicală multidisciplinară compusă din maior medic dr. Eduard Cernat, medic curant, cu experiență în chirurgia lombo-pelviană, locotenent-colonel medic dr. Augustin Dima, medic primar Chirurgie generală, și dr. Ivașcu Robert, medic specialist ATI.

 

„Evoluția postoperatorie favorabilă a pacientei a permis externarea acesteia la 7 zile postoperator, cu un deficit senzitivo-motor sfincterian parțial. Examenul anatomo-patologic a confirmat rezecția tumorală în limite de siguranță oncologică și diagnosticul de chordom sacrococcigian. La 6 luni de la intervenția chirurgicală și după efectuarea a două examinări imagistice RMN succesive, s-a constatat că pacienta nu prezintă semne de recidivă”, se mai spune în postare. 

 

Specialiștii din cadrul spitalului susțin, totodată, că tumorile sacrate sunt cel mai frecvent descoperite în cadrul explorărilor imagistice avansate. Explorările radiologice convenționale sunt deseori incapabile să detecteze leziuni la nivelul sacrului.

 

Patologie rară la nivel mondial, tumorile sacrate sunt preponderent primitive, benigne, însă cu agresivitate locală mare. Ele sunt bine diferențiate, însă generează simptomatologie non-specifică din cauza creșterii insidioase. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe