Newsflash
Știri

Un aparat ultramodern de rezonanță magnetică, instalat la Iași

de L. Budin - feb. 8 2024
Un aparat ultramodern de rezonanță magnetică, instalat la Iași

Aparatul face parte din noua generație de echipamente de rezonanță magnetică, remarcându-se printr-o serie de caracteristici novatoare.

Primul aparat de acest tip din portofoliul Siemens Haelthineers a fost instalat cu succes la centrul radio-imagistic Arhimed Radiology din Iași, se arată într-un comunicat. MAGNETOM Free.Star face parte din noua generație de echipamente de rezonanță magnetică, remarcându-se printr-o serie de caracteristici novatoare. 

Dotat cu un câmp magnetic de intensitate de 0,55T, aparatul utilizează tehnologie de reconstrucție bazată pe rețele neuronale de tip Deep Learning (Inteligență Artificială). Tehnologia oferă imagini de înaltă rezoluție cu timpi de achiziție scurți, comparabile cu cele obținute de echipamente cu intensitate de câmp magnetic de 1,5T sau chiar cu cele de 3T, în anumite patologii. Acest lucru deschide noi orizonturi pentru explorări, inclusiv în domeniul patologiei pulmonare, care până acum nu era vizibilă prin rezonanță magnetică, dar și pentru pacienții cu implanturi metalice compatibile MR (Rezonanță Magnetică) care pot beneficia de un diagnostic de certitudine în zona periprotetică, se subliniază. 

Conceput și pentru a spori confortul pacienților, aparatul, care este scurt și are un diametru al tunelului de 60 cm, este indicat inclusiv pacienților care suferă de claustrofobie. Prezintă un nivel redus de zgomot, datorită tehnologiei de suprimare a vibrațiilor gradientului din dispozitivul RMN. 

Tehnologia de tip „tabletă” integrată oferă un flux de lucru rapid și facilitează poziționarea pacientului și planificarea slice-urilor pentru imagini de diagnostic precise, iar utilizarea inteligenței artificiale înseamnă mai multă eficiență și confort pentru pacienți. Echipamentul este dotat cu antene ușoare care se adaptează conturului corpului pacientului, acesta având senzația că are o pătură pe el. Aceste antene oferă semnal omogen pentru imagini de înaltă calitate, asigurând cea mai bună stimulare a țesuturilor, chiar și la 0,55T. 

De asemenea, echipamentul utilizează tehnologia „DryCool”, prin care sistemul de rezonanță magnetică este răcit cu numai 0,7 litri de heliu, care nu se pierd niciodată, fiind sigilat pe viață. Se previn astfel pierderile costisitoare în urma unor posibile situații de urgență sau accidente. 

În cazul puțin probabil în care magnetul se demagnetizează, procedura denumita „ramp-up” se face automat și durează puțin, fără intervenția echipei de service.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe