Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Un dermatolog a observat o pată pe obrazul unui bărbat, în tren - S-a dovedit a fi melanom

de Florentina Ionescu - iul. 17 2023
Un dermatolog a observat o pată pe obrazul unui bărbat, în tren - S-a dovedit a fi melanom

O poveste aparent simplă a dus la salvarea unei vieți. Un medic dermatolog a abordat un bărbat, în tren, și i-a spus că ar fi bine să meargă la un control, pentru a verifica un semn de pe față.

În luna noiembrie 2022, doi medici dermatologi, aflați într-o călătorie cu trenul, au observat un bărbat (pe care nu îl cunoșteau) cu o pată anormală pe față. Cei doi au vorbit cu acesta, iar bărbatul a ajuns la o clinică pentru a vedea ce reprezintă pata de pe fața sa. Semnul s-a dovedit a fi melanom în stadiu incipient, scrie www.insider.com

Aflată într-o excursie cu trenul, alături de familia sa, în Texas, dr. Chelsey Straight a simțit când soțul ei îi face un semn cu piciorul. Soțul ei, dr. Christopher Chu, era de asemenea medic dermatolog. El a observat un bărbat care stătea în tren, în spatele lor, și a vrut să discute cu soția sa despre acesta. 

Pentru că era întoarsă cu spatele, dr. Chelsey Straight s-a întors, astfel încât să poată arunca o privire la acel pasager. Ea a observat „o formă neregulată, de culoare întunecată” pe obrazul stâng al bărbatului din tren. După ce a discutat cu dr. Christopher Chu, cei doi au decis să aștepte până la terminarea călătoriei pentru a-l aborda apoi pe bărbat. Cei doi medici dermatologi au fost îngrijorați că bărbatul ar putea avea o formă nediagnosticată de cancer de piele – și s-a dovedit că au avut dreptate. 

Odată ce doctorița Chelsey Straight a decis că este momentul să îl abordeze, ea a vorbit cu bărbatul din tren, pe nume Chris Meffen, despre pata de pe fața sa. 

„Știu că poate să pară ciudat, dar eu sunt medic dermatolog. Mă întreb dacă ați avut vreun medic care să se uite la această pată”, își amintește ea că i-a spus. 

Chris Meffen a spus că niciun medic nu l-a consultat, însă soția bărbatului a auzit conversația din tren și le-a spus celor doi dermatologi că și ea i-a tot spus că ar trebui să fie consultat. 

Chris Meffen (foto mai jos) a declarat pentru Insider că a început să observe pentru prima dată semnul de pe obraz în anul 2017. Când doctorița Chelsey Straight l-a întrebat de cât timp are pata pe obraz, el a estimat că o avea de trei ani, însă soția lui l-a contrazis, subliniind că pata exista de mai mult de trei ani.  

Bărbatul a mers apoi la medic, pentru a i se efectua o biopsie. La scurt timp, rezultatele au confirmat că bărbatul avea melanom in situ (sau melanom în stadiu timpuriu), care este tratat prin îndepărtarea chirurgicală a leziunii canceroase. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe