Newsflash
ACTUALITATE Interviuri

Un proiect naţional cucerește lumea – Salvatori cu drone

de L. Budin - iul. 21 2023
Un proiect naţional cucerește lumea – Salvatori cu drone

O idee a Salvamont Gorj a devenit un proiect deschizător de drumuri în ţară și un model de urmat la nivel mondial. Căutarea-salvarea cu drone în zona montană a dus la înfiinţarea unui centru unic de analiză de date, de ajutor în urgențe.

Totul a pornit în urmă cu doar câţiva ani, din dorinţa celor de la Salvamont Gorj de a pune în practică și la noi, după modelul colegilor din alte ţări, căutarea-salvarea cu drone.

„Era clar că asta reprezenta o oportunitate, un pas înainte în salvarea pe munte, și am început și noi să includem dronele în activitatea noastră”, spune Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România și director al Serviciului Public Judeţean Salvamont Gorj.

„La început, oamenii noștri au fost nevoiţi să se autorizeze, să înveţe să folosească aparatele. Dar, încet-încet, am început să ne dezvoltăm. A apărut apoi acel program de inteligenţă artificială pe care-l folosim și în prezent – și care, cu mândrie pot spune, a intrat în România printr-o informaţie adusă la noi, la Salvamont Gorj. Prin Consiliul Judeţean, s-a dorit iniţial implementarea programului în munţii din zonă, dar eu am spus că nu e bine să fie aplicat doar pe munte. Am realizat că ideea trebuie dezvoltată în toată ţara.”

Așa s-a înfiinţat, la începutul lui 2022, Centrul Naţional de Analiză de Date – un sistem integrat de examinare a imaginilor captate din aer, subliniază Sabin Cornoiu.

De ce e atât de important acest Centru Naţional de Analiză de Date? „Ne adresăm oricărei entităţi autorizate din ţara asta, care reușește să facă o captură de imagine cu ajutorul dronelor. Imagini pe care noi putem apoi să le prelucrăm în programul nostru”, explică Sabin Cornoiu. În felul acesta, se reduc timpii de căutare de cel puţin zece ori, se restrânge aria de investigare, se baleiază și se examinează zone greu accesibile sau periculoase. 

Personal special pregătit

Centrul Naţional de Analiză de Date funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie de Salvamont Gorj și Consiliul Judeţean. Are toate echipamentele și licenţele de care e nevoie. Personalul care lucrează acolo a fost special pregătit, iar proiectul este funcţional pentru orice zonă din ţară.

În septembrie anul trecut, cei de la Salvamont România notau pe reţelele sociale: „Folosirea dronelor în activitatea de căutare-salvare se dezvoltă rapid, (...) 16 din cele 24 de judeţe care deţin servicii Salvamont având deja achiziţionate drone performante dotate cu programele necesare de colectare de fotograme, ce pot fi analizate cu ajutorul inteligenţei artificiale prin Centrul Naţional de Analiză Date”.

Centrul e unic la nivel european prin acoperirea pe care o asigură, se mai subliniază în postarea de pe reţelele sociale.

Românii au fost deschizători de drumuri: „Cei care făcuseră programul de inteligenţă artificială mi-au explicat că un astfel de proiect e foarte greu de gestionat, că nu l-a mai încercat nicio ţară. Pentru că, în anumite momente, s-ar putea să vină un volum atât de mare de informaţii, încât să nu reușești să le prelucrezi”, spune Sabin Cornoiu. „Dar noi am mers înainte.”

Marele trofeu, la Paris

Șansa a făcut ca proiectul salvamontiștilor gorjeni să se desfășoare în același timp cu un altul, al unui operator partener de telecomunicaţii mobile, care se axa tot pe activitatea cu drone. Din această colaborare au rezultat soluţii novatoare.

„Am prezentat proiectul nostru, anul trecut, la cele trei mari congrese internaţionale care s-au derulat pe linie de salvare: Congresul salvatorilor pe pârtii de schi, Congresul internaţional de salvare montană CISA IKAR, precum și la prima ediţie a Congresului mondial al salvatorilor cu drone de la Paris – unde am și obţinut marele trofeu”, spune Sabin Cornoiu.

Planurile nu se opresc aici. „Anul acesta, am trecut la a doua etapă: opt judeţe, toate cu servicii Salvamont, și-au cumpărat echipamente proprii și au luat licenţe locale de analiză de date. Ce înseamnă asta? Că oamenii vor putea mearge pe teren cu mai multe drone și cu laptopul. O parte din datele obţinute le pot trimite la Centru, o altă parte pot să le analizeze direct la faţa locului, și astfel se câștigă timp”, explică Sabin Cornoiu. „În clipa aceasta, suntem structura din România care a dezvoltat cea mai bună reţea cu drone de căutare-salvare.”

Transport de echipament medical

În curs de pregătire e și un alt proiect, spune președintele Salvamont România – drone menite să transporte echipament medical și de salvare: „Să zicem că salvatorii sunt undeva, pe o vale, și nu își dau seama dacă persoana căutată e pe versantul din stânga sau pe cel din dreapta – fiindcă, dacă pereţii sunt apropiaţi, precizia dronei e mai mică. Și atunci, se fac echipe de căutare pe ambii versanţi. Dar poate nu ai două defibrilatoare să le dai sau două monitoare de funcţii vitale. Prin urmare, dacă una dintre echipe a găsit ceva, coordonatorul poate să-i trimită, pe calea aerului, echipamentul necesar”.

Aparatura trebuie să fie ultraușoară, explică șeful salvatorilor montani, ca să poată fi atașată de dronă. „Există niște sisteme de prindere-desprindere a echipamentului. Iar noi folosim monitoare mici, cele mai mici din lume – sunt cât palma, nu au 15 kilograme, cum sunt cele de pe ambulanţă.”

Când se va implementa acest proiect? „Deocamdată, avem capacitate de transport doar pentru defibrilatoare și pentru monitoare de funcţii vitale. O să mai facem teste, ca să îi dăm drumul cât mai repede”, spune Sabin Cornoiu.

Zeci de intervenţii

        Anul trecut, salvamontiștii au avut aproximativ 70 de intervenţii cu dronele, atât pe munte, cât și în afara zonei montane. „Trimitem drona acolo unde e mai greu. Faptul că reușim să eliminăm o mare suprafaţă de teren e deja un lucru bun, fiindcă nu mai irosim resurse umane care să meargă în zonele respective. Plus că o echipă de căutare nu se formează din primele momente în care se anunţă dispariţia, durează până aduni oamenii, până îi transporţi la locul respectiv – însă persoana cu drona dă drumul imediat aparatului care are 10 kilometri autonomie”, explică Sabin Cornoiu. 

        Șeful salvamontiștilor ţine să puncteze o altă noutate: transmisii live din dronă, pe monitorul aflat fie în baza de salvare, fie în autoturismul de intervenţie de la faţa locului. Și explică: „Salvamontiștii trimit drona în aer și primesc imagini live pe un monitor mai mare. Deci cu toţii pot urmări în timp real ce se petrece și pot să identifice mai ușor persoana căutată”.

        Există, spre comercializare, mai multe tipuri de drone, cu preţuri diferite. „Noi am găsit o variantă optimă, la preţul potrivit, care să reziste și la vânt cu o anumită intensitate, și la anumite intemperii. Bine, există și aparate extrem de performante, care pot zbura când e vijelie, dar nu ne-am aruncat chiar la alea. Interesul noastru e ca, la o acţiune de căutare, să avem și să trimitem în aer cât mai multe drone, pentru o cât mai mare acoperire. Nu putem să le achiziţionăm nici pe cele mai scumpe, dar nici pe cele mai ieftine. Aparatele trebuie să poată face programul de mapping, să zboare cu o anumită viteză, să capteze imagini cu o rezoluţie anume.” Banii pentru aparate sunt din sumele destinate serviciilor Salvamont sau vin prin subvenţie asigurată de operatorul partener de telecomunicaţii mobile. Activitatea de căutare-salvare și de analiză a fotogramelor e gratuită: „Oferim un serviciu de urgenţă care salvează vieţi”.

După seria de cutremure din Gorj, din luna februarie 2023, dronele salvamontiștilor și-au dovedit, încă o dată, eficacitatea. Anumite regiuni au fost mapate – în speciale zonele de chei, cu trasee turistice – și au fost depistate și semnalate acumulările instabile de pietriș și de bolovani care, la o nouă replică, s-ar fi putut prăvăli, blocând drumurile de acces.

Primul detector subacvatic

        Dronele nu reprezintă prima reușită a salvamontiștilor în domeniul utilizării tehnologiei de ultimă oră. „Noi am fost pionieri și cu aplicaţia Salvamont, iniţiată în urmă cu nouă ani, care indentifică drumeţul pe munte cu ajutorul telefonului său mobil. A fost prima aplicaţie de acest gen din lume. Am prezentat-o la Congresul mondial de salvare montană din SUA și toată lumea a fost încântată”, spune Sabin Cornoiu.

Aplicaţia e gratuită și are două secţiuni, una cu informaţii utile, alta de tip SOS. Aceasta oferă un serviciu de localizare a poziţiei telefonului mobil, prin care se notifică în timp real dispeceratul Salvamont despre traseul, altitudinea și coordonatele posesorului, precum și despre nivelul bateriei telefonului.

Și, tot la capitolul tehnologie: de curând, unul dintre cele mai performante detectoare subacvatice din lume, unic la nivel naţional, a ajuns în dotarea salvatorilor gorjeni. „Aparatul, foarte mic, compact, ușor de utilizat și intuitiv se bazează pe înaltă tehnologie și inteligenţă artificială, fiind recunoscut ca vârf de gamă în sectorul său de activitate. Este un echipament revoluţionar în domeniu, folosește un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare pe o rază de 50 de metri sub apă. Continuând tradiţia utilizării inteligenţei artificiale, algoritmii de detecţie sunt antrenaţi pentru a face diferenţa între oameni și alte obiecte aflate în apă, marcând poziţia exactă a persoanei pierdute. Astfel, se acoperă o suprafaţă de peste 8.000 de metri pătraţi într-o singură operare”, se arată într-o postare pe reţelele sociale.

Detectorul asigură intervenţii mult mai eficiente, mai puţin costisitoare și cu mult mai puţine riscuri pentru salvatorii acvatici și subacvatici.

Împreună cu alte echipamente, aparatul în cauză a fost prezentat în cadrul exerciţiului „Aquares 2023” – primul stagiu de pregătire profesională în salvarea acvatică cu specific montan organizat în Gorj.

După seria de cutremure din Gorj, din luna februarie 2023, dronele salvamontiștilor și-au dovedit, încă o dată, eficacitatea. Anumite regiuni au fost mapate – în speciale zonele de chei, cu trasee turistice – și au fost depistate și semnalate acumulările instabile de pietriș și de bolovani care, la o nouă replică, s-ar fi putut prăvăli, blocând drumurile de acces.

Centrul Naţional de Analiză Date a fost realizat printr-un program implementat de Salvamont și Vodafone România, în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj și cu Serviciul Salvamont Gorj.

Foto: Salvamont România

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe