Newsflash
Internaționale Știri

Utilizarea aparatelor auditive poate reduce riscul de demenţă

de L. Budin - mar. 6 2024
Utilizarea aparatelor auditive poate reduce riscul de demenţă

Persoanele de peste 60 de ani cu o pierdere ușoară a auzului prezintă un risc dublu de a dezvolta demență, iar cele cu o pierdere severă - un risc de aproape cinci ori mai mare, arată un studiu australian.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Melbourne, Australia, au descoperit că utilizarea aparatelor auditive e în măsură să stabilizeze funcţia cognitivă a vârstnicilor şi reduce riscul de demenţă. 

Peste 200 de participanţi la cercetare, cu vârsta de peste 60 de ani, au fost împărțit în două grupuri: unul alcătuit din persoane care se confruntau cu pierderea auzului şi utilizau aparate auditive, iar celălalt format din persoane care aveau aceeaşi problemă, dar nu purtau astfel de dispozitive, informează agențiile Xinhua și Agerpres. Subiecţii au fost monitorizaţi timp de trei ani, au indicat cercetătorii într-un articol publicat pe site-ul universităţii.

Pe parcursul perioadei de monitorizare, cercetătorii au evaluat performanţa cognitivă a vârstnicilor din cele două grupuri cu jocurile de cărţi computerizate, la intervale de 18 luni. Ei au descoperit că grupul de utilizatori de aparate auditive a prezentat o stabilitate cognitivă generală după perioada de monitorizare, în timp ce în grupul alcătuit din persoane care nu foloseau aparate auditive s-a constatat un declin semnificativ la trei dintre cele patru teste cognitive.

Rezultatul studiului a fost publicat în jurnalul Frontiers in Neuroscience.

Cercetătorii au constatat că pierderea auzului, un simptom des întâlnit odată cu înaintarea în vârstă, este asociată cu declinul cognitiv accelerat, ceea ce ar putea creşte riscul de demenţă în cazul adulţilor vârstnici afectaţi de problema scăderii acuităţii auditive netratate.

Persoanele cu o pierdere uşoară a auzului prezintă un risc aproape dublu de a dezvolta demenţă în comparaţie cu cele cu auz normal, iar cele cu pierdere severă a auzului au un risc de aproape cinci ori mai mare.

Peste 70% dintre persoanele care au nevoie de aparate auditive fie nu apelează la îngrijire audiologică, fie nu îşi folosesc aparatele auditive.

Oamenii de știință au subliniat că utilizarea aparatelor auditive poate reprezenta o strategie importantă de sănătate publică la scară largă pentru întârzierea declinului cognitiv, astfel încât să contribuie la reducerea sau încetinirea poverii demenței la nivel global. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe