Newsflash
ACTUALITATE Știri

Un medicament utilizat pentru astm, eficient la prevenirea alergiilor alimentare

de Magdalena Tănăsescu - feb. 28 2024
Un medicament utilizat pentru astm, eficient la prevenirea alergiilor alimentare

Potrivit unui nou studiu, un medicament deja cunoscut şi utilizat pentru tratamentul astmului s-a dovedit eficient la prevenirea reacţiilor alergice asociate mai multor alimente.

Este vorba de medicamentul Xolair, iar Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat tratamentul cu această utilizare specifică. Sunt vizați adulţii şi copiii cu vârsta de peste un an.

 

Omalizumab, denumirea ştiinţifică a Xolair, este un anticorp monoclonal capabil să blocheze acţiunea anticorpilor responsabili de reacţiile alergice.

 

În cadrul studiului, dintre cele 462 de persoane testate, 180 au fost supuse randomizării. Populația analizată a constat din 177 de copii și adolescenți (cu vârste cuprinse între 1 și 17 ani). Un total de 79 din cei 118 participanți (67%) cărora li s-a administrat omalizumab au îndeplinit criteriile obiectivului primar, în comparație cu 4 din cei 59 de participanți (7%) cărora li s-a administrat placebo (P<0,001).

 

La persoanele în vârstă de cel puțin 1 an, cu alergii alimentare multiple, tratamentul cu omalizumab timp de 16 săptămâni a fost superior celui placebo în ceea ce privește creșterea pragului de reacție pentru arahide și alți alergeni alimentari comuni.

Astfel, s-a constatat o creştere semnificativă a toleranţei la produse alimentare precum arahide, nuci, ouă, lapte şi grâu, conform New England Journal of Medicine.

După o perioadă de injecţii regulate, timp de 16 până la 20 de săptămâni, 67% dintre pacienţii cărora li s-a administrat omalizumab au tolerat, spre exemplu, o doză de 600 mg de arahide, în comparaţie cu doar 7% dintre pacienţii care au primit un placebo.

Deși aceste rezultate sunt încurajatoare, ele nu ar trebui să îi facă pe pacienţi să creadă că ar putea relua consumul de alergeni, a insistat FDA, scopul fiind doar de a reduce reacţia alergică în cazul unei ingestii accidentale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe