Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ziua Mondială a Stomatologului: femeile zâmbesc de 62 de ori pe zi, bărbații doar de 8

de L. Budin - feb. 9 2024
Ziua Mondială a Stomatologului: femeile zâmbesc de 62 de ori pe zi, bărbații doar de 8

Ziua Mondială a Stomatologului este sărbătoarea profesională celebrată în întreaga lume la data de 9 februarie, fiind patronată de Sfânta Apolonia.

Apolonia, fiica unui funcționar de stat major în Alexandria, Egipt, s-a ocupat de îngrijirea celor bolnavi și necăjiți, de orfani și de văduve. În anul 234 după Hristos, a fost martirizată. Călăul i-a scos dinții unul câte unul și i-a zdrobit maxilarele, se arată pe pagina de Facebook a Patronatului Medicilor Stomatologi din România. Amenințată cu arderea pe rug, martira s-a aruncat singură în flăcări, fără să se dezică de credința ei. 

În anul 300, pe data de 9 februarie, Apolonia a fost canonizată. Este adesea înfățișată cu un instrument al profesiei şi cu o carte în mână, în timp ce flăcările îi cuprind trupul. În Evul Mediu, breasla dentiștilor a adoptat-o drept protectoare, se arată.

Ziua Stomatologului a fost marcată pentru prima dată acum 40 de ani, la iniţiativa Organizației Mondiale a Sănătăţii şi a Societății Internaţionale a Stomatologilor.

Din păcate, într-un procent îngrijorător de mare, românii apelează la medicul stomatolog doar atunci când apare o urgență, cu durere. Deseori, problema dentară se agravează și poate duce și la alte complicații. În 2021, existau 16.177 cabinete medicale stomatologice la nivel național, potrivit Institutului Național de Statistică (INS). Dintre acestea, doar 2.343 funcționau în mediul rural, majoritatea fiind private”, se precizează.

În postare, sunt prezentate câteva curiozități în domeniu:

  • Cea mai comună afecțiune la oameni este reprezentată de caria dentară, urmată de răceală;  
  • Periuța de dinți a fost inventată de chinezi; 
  • Media de timp în care o persoană se spală pe dinți este de aproximativ 50 de secunde. Perioada recomendată de specialiști este de  3-5 minute la fiecare periaj; 
  • Femeile zâmbesc în medie de 62 de ori pe zi, bărbații - de 8 ori, iar copiii - de peste 400 de ori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe