Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Ziua Premiilor Nobel a fost marcată la 10 decembrie

de Florentina Ionescu - dec. 11 2023
Ziua Premiilor Nobel a fost marcată la 10 decembrie

Ziua Nobel (sau Ziua Premiilor Nobel) este marcată în fiecare an la data de 10 decembrie.

Aceasta marchează aniversarea decesului lui Alfred Nobel și, totodată, este ziua în care câștigătorii Premiilor Nobel sunt prezentați împreună cu medaliile și diplomele lor în cadrul unor ceremonii care, în mod tradițional, au loc la Stockholm și Oslo, scriu cei de la Statista.com

2023 a fost un an important pentru femeile care au primit un Premiu Nobel: patru laureați femei au stat alături de șapte laureați bărbați. Cel mai important este faptul că trei femei - Claudia Goldin în domeniul Științe Economice, Katalin Karikó în Medicină și Anne L'Huillier în Fizică – au fost onorate cu această distincție în domenii care până acum au fost dominate de bărbați, încă de la începutul acordării Premiilor Nobel, în anul 1901. 

Cu această ocazie, pentru a marca Ziua Nobel din 10 decembrie, cei de la Statista.com au realizat mai multe infografice în care prezintă date extrem de interesante despre Premiile Nobel și domeniile în care acestea au fost acordate. Unul dintre aceste infografice ilustrează în mod clar un trend ascendent în ceea ce privește laureații de sex feminin la Premiile Nobel. 

În primul infografic sunt ilustrați câștigătorii Premiilor Nobel între anii 1901 și 2023, în funcție de domeniu și în funcție de sex. Se observă că în Medicină au fost în total 13 femei care au primit Premiul Nobel; 8 femei care au luat Premiul Nobel pentru Chimie; și 19 femei care au luat Premiul Nobel pentru Pace. 

Sursa: https://www.statista.com/chart/2805/nobel-prize-winners-by-gender/

În cel de-al doilea infografic se observă creșterea numărului de laureate la Premiile Nobel din 1901 până în prezent: între 1901 și 1925 au fost 4 femei laureate; între 1976 și 2000 au fost 15 femei laureate la Premiile Nobel; iar între 2001 și 2023 au fost 35 de laureate. 

Marie Curie a fost prima femeie om de știință care a primit un Premiu Nobel în anul 1903 și până în prezent ea a fost singura femeie ce a primit de două ori Premiul Nobel. 

Sursa: https://www.statista.com/chart/31405/female-nobel-prize-winners/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe