Newsflash
ACTUALITATE Știri

„Marius Nasta”: în primele 6 luni ale anului au fost depistate 694 cazuri de cancer pulmonar

de Florentina Ionescu - aug. 1 2023
„Marius Nasta”: în primele 6 luni ale anului au fost depistate 694 cazuri de cancer pulmonar

Astăzi este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului Pulmonar, prilej cu care managerul Institutului „Marius Nasta” din București a publicat un mesaj pe o rețea socială, cu câteva date statistice din institut.

Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora. Astăzi este o ocazie de a ne reaminti importanța conștientizării, prevenției și a sprijinului pentru cei afectați de cancerul pulmonar, a atras atenția dr. Beatrice Mahler, manager la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, pe o rețea socială

Potrivit acesteia, numărul cazurilor de cancer pulmonar în Institutul „Marius Nasta”, conform datelor din serviciul statistică, în primele șase luni ale anilor 202 -2023, prezintă o variație minimă, altfel: 

  • în primele șase luni ale anului 2021 au fost diagnosticate 702 cazuri de cancer pulmonar,
  • în primele șase luni ale anului 2022, 800 cazuri cancer,
  • iar în primele șase luni ale anului 2023, 694 cazuri cancer pulmonar.  

„Poate mai îngrijorător este faptul că la momentul internării în 2023 procentul de cazuri depistate cu metastaze a fost de 61,39%, un stadiu în care șansa de a beneficia de o terapie inovativă scade foarte mult, ca urmare a statutului fragil pe care organismul persoanei afectate îl are”, a subliniat Beatrice Mahler. 

De aceea, în această zi, managerul de la „Marius Nasta” îi încurajează pe români să se informeze cu privire la factorii de risc, dar și la nevoia controlului pneumologic pentru fumători, pentru a depista boala într-un stadiu incipient de cancerul pulmonar, singura modalitate care poate face diferența în viața pacienților și familiilor lor. 

Care sunt principali factorii de risc pentru cancerul pulmonar?

  • Fumatul, inclusiv fumatul pasiv,
  • Expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest și alți agenți cancerigeni
  • Istoric familial
  • Populația în vârstă
  • Obezitatea
  • Abuzul de alcool
  • Infecții virale 

„De asemenea, este esențial să promovăm renunțarea la fumat și să sprijinim fumătorii în călătoria lor către un stil de viață sănătos. Continuarea politicilor actuale de renunțare la fumat va duce la un declin lent a incidenței cancerului pulmonar, în comparație cu implementarea unor politici mai eficiente, mult restrictive care să fie implementate pentru toate produsele din tutun, inclusiv țigări electronice. (1)”, a mai scris managerul.

Cine are indicație de screening pulmonar?

Fumătorii asimptomatici și foștii fumători care au vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani, cei care au fumat 20 de ani sau mai mult și fie continuă să fumeze, fie s-au lăsat în ultimii 15 ani, trebuie să beneficieze de un examen CT cu doze mici, a punctat Beatrice Mahler.  

Pentru a reduce incidența cancerului pulmonar, condiția esențială este abandonarea fumatului, indiferent că vorbim de țigări clasice sau de dispozitive electronice. Dincolo de dependența de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-și corecteze dependența de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educației comportamentală. 

„Prin educare și înțelegere, putem contribui la reducerea incidenței cancerului pulmonar. Cancerul pulmonar rămâne una dintre cele mai răspândite și letale forme de cancer în întreaga lume, afectând milioane de vieți atât ale pacienților, cât și ale familiilor acestora. Haideți să ne unim forțele în această luptă, să sprijinim pacienții și familiile acestora, să răspândim speranța și să inspirăm schimbări pozitive”, a conchis dr. Beatrice Mahler.


Notă autor:

1. Impact of tobacco control policies implementation on future lung cancer incidence in Europe: an international, population-based modeling study observed and predicted age-standardised lung cancer incidence rates (per 100,000) among men by country in Europe. in black (straight): predicted rates if historical changes were to continue; in blue (dashed): predicted rates if the highest level o…Gredner, Thomas; mons, ute; April 30, 2021. volume 4. article 100074-100074. © 2021.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe