Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Îngrijirea tip cangur, beneficii pentru prematuri și nou-născuţii cu greutate mică

de Dr. Mariana MINEA - iun. 16 2023
Îngrijirea tip cangur, beneficii pentru prematuri și nou-născuţii cu greutate mică

Contactul piele-pe-piele între mamă și nou-născut reduce riscul de mortalitate și de infecţii în rândul prematurilor și nou-născuţilor cu greutate mică la naștere.

Kangaroo mother care (KMC) sau îngrijirea maternă tip cangur presupune realizarea contactului piele-pe-piele între mamă și bebeluș. Comparativ cu îngrijirea convenţională, aceasta reduce riscul de mortalitate intraspitalicească sau în primele 28 de zile de viaţă cu aproape o treime în rândul nou-născuţilor prematuri și al celor cu greutate mică la naștere. Probabil, scade și riscul de infecţii severe în rândul acestora. 

Este rezultatul unui review sistematic publicat online în BMJ Global Health, ce a analizat 31 de studii cu 15.559 de nou-născuţi. Efectele pozitive sunt valabile  indiferent dacă îngrijirea KMC este aplicată la spital sau la domiciliu, arată review-ul. În plus, prezenta cercetare sugerează că iniţierea KMC în primele 24 de ore postpartum reduce mortalitatea neonatală și poate reduce riscul de sepsis clinic în primele 28 de zile într-o măsură mai mare decât o face iniţierea contactului în momente mai tardive. De asemenea, beneficiile cresc dacă acest contact piele-pe-piele este menţinut pentru cel puţin opt ore zilnic (în care copilul poate fi și purtat într-un „sling” – o eșarfă, un wrap).

Din primele 24 de ore

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomanda deja aplicarea KMC pentru nou-născuţii cu greutate mică, după stabilizarea lor clinică. Însă această stabilizare poate dura de la ore la zile, în funcţie de sarcină, de greutatea la naștere și de condiţiile generale ale nașterii, atrag atenţia autorii actualei cercetări. În baza de date Cochrane, analizată de ei, vârsta mediană la momentul iniţierii KMC a variat între 3 și 24 de zile. Studiul a căutat în baze de date informaţii începând din 1966 până în prezent, folosind  expresiile-cheie „îngrijire tip  cangur”, „îngrijire maternă tip cangur”, „piele pe piele” și „nou-născut sau sugar”. T

otuși, autorii remarcă faptul că studiile găsite au inclus rareori nou-născuţi cu greutate foarte mică la naștere (doar șase studii au inclus micuţi cu greutate sub 1.500 g), cu prematuritate severă ori cu stare clinică marcat instabilă. De asemenea, review-ul nu precizează informaţii despre diferitele modalităţi de a realiza contactul piele-pe-piele. În concluzie, autorii recomandă practicarea KMC cât mai devreme posibil după naștere și pentru cel puţin opt ore pe zi. Ar fi utile date privind efectele pe termen lung ale acestei abordări asupra dezvoltării neurologice a copiilor.


Surse articol:

https://www.medscape.com/viewarticle/993034?src= 
https://gh.bmj.com/content/bmjgh/8/6/e010728.full.pdf 
https://www.who.int/publications/i/item/9241590351
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe