Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Clamparea întârziată a cordonului ombilical scade mortalitatea prematurilor

de Dr. Mariana MINEA - dec. 8 2023
Clamparea întârziată a cordonului ombilical scade mortalitatea prematurilor

Pentru bebelușii născuţi prematur, amânarea clampării cordonului ombilical după naștere scade riscul de mortalitate cu aproximativ 30%, comparativ cu clamparea imediat după naștere.

        Două metaanalize publicate în The Lancet susţin beneficiile clampării întârziate a cordonului ombilical în cazul bebelușilor născuţi prematur. Studii anterioare demonstraseră că amânarea clampării cordonului ombilical îmbunătăţește circulaţia sanguină a bebelușului, crește depozitele de fier și reduce ratele hemoragiilor cerebrale. „Însă descoperirea faptului că reduce mortalitatea generală este ceva impresionant”, a declarat, pentru Medscape, dr. Ilina Pluym, profesor de obstetrică și ginecologie la Școala de Medicină David Geffen a Universităţii din California, Los Angeles.

        Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă în prezent amânarea clampării cordonului ombilical cu 30-60 de secunde de la nașterea prematurului. Ghidul a fost actualizat în 2023. Prin definiţie, clamparea întârziată sau amânată are loc la cel puţin 15 secunde după naștere.

Peste 120 de secunde

        O primă analiză a fost realizată pe 48 de trialuri randomizate care au implicat peste 6.367 de nou-născuţi (55% băieţi, 45% fete) din 18 ţări. Amânarea clampării a redus mortalitatea înaintea de externare în cazul a 20 de studii, cu 3.260 de bebeluși.

        În plus, cercetătorii au vrut să afle care este intervalul optim până la clampare. Au analizat în acest scop 47 de trialuri cu 6.094 de participanţi din 28 de ţări. Intervenţiile au fost grupate în cinci categorii: clampare imediată, clampare cu întârziere scurtă (≥15 secunde, <45 secunde), întârziere medie (≥45 sec., <120 sec.), întârziere prelungită (≥120 sec.) și „mulgerea” cordonului ombilical intact (cu împingerea sângelui spre corpul bebelușului).

Dintre toate, cele mai bune rate de scădere a mortalităţii preexternare au fost înregistrate pentru clamparea cu întârziere prelungită. Pentru bebelușii născuţi prematur care necesită resuscitare imediată, această recomandare poate fi generalizată doar dacă o permite contextul evaluat de medic.

 


Notă autor:

https://www.medscape.com/viewarticle/998702

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe