Newsflash
ACTUALITATE

Familia, ca nucleu al îngrijirilor neonatale

de Demostene ŞOFRON - dec. 1 2023
Familia, ca nucleu al îngrijirilor neonatale

Clinica de Obstetrică și Ginecologie I Cluj-Napoca a organizat, recent, cea de-a 15-a ediţie a Zilei Internaţionale a Prematurităţii.

Anul 2023 înseamnă pentru Neonatologie I (Clinica de Obstetrică și Ginecologie I) existenţa unei secţii de nivel european ca dotare, dar cu lipsuri de personal pentru a funcţiona ca o clinică europeană. Cu toate acestea, „în Clinică se desfășoară o muncă fantastică. Ajungi acasă și începi să te întrebi dacă ai făcut totul pentru cei mici și familiile lor. Cheia reușitei noastre este răbdarea. Acestei răbdări îi mai pot alipi un cuvânt, înţelegere din partea părinţilor. Mamele trebuie să aibă încredere în echipa noastră medicală. Și vă asigur că toate gândurile noastre și toate energiile pozitive se îndreaptă înspre copii”, a declarat prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar Neonatologie, șef secţie Neonatologie I.

 Sunt de remarcat câteva date statistice, care reflectă munca depusă: în 2022 au fost 88 de cazuri de prematuri, cu o rată de supravieţuire de 93,18%. Dintre aceștia, 76 s-au născut în clinică. În 2021 au fost 80 de cazuri, iar rata de supravieţuire a fost de 83,75%. Ca sarcini imediate sunt de amintit spitalizarea de zi, programele de screening neonatal, cursurile pentru studenţi, calitatea de centru regional de instruire, centru cu activitate universitară, centru de cercetări. Ca proiecte în derulare trebuie menţionate RISEinFamily și SUS-TIN (creșterea calităţii serviciilor medicale și sociale). 

Problemă majoră de sănătate 

Proiectul RISEinFamily a fost prezentat de prof. dr. Santiago Rello Varona (Madrid, cercetător biologie celulară). Proiectul a pornit de la o realitate crudă: prematuritatea reprezintă cauza principală a mortalităţii infantile în toate ţările lumii. Vorbim, prin urmare, de o problemă majoră de sănătate publică. Concret, prematurii cu greutate foarte mică la naștere sau nou-născuţii care prezintă malformaţii congenitale sau boli rare se confruntă, încă din primele zile de viaţă, cu provocări care duc la perioade lungi de spitalizare în terapiile intensive neonatale. 

Pornind de la aceste aspecte, proiectul RISEinFamily își propune să implementeze în unităţile sanitare conceptul FICare-Family Integrated. Acesta are în vedere includerea părinţilor în îngrijirea în terapie intensivă a nou-născuţilor, cu rezultate foarte bune până în prezent. În România, singura secţie în care se aplică acest concept este secţia Neonatologie I, ca parte a unui consorţiu european. Proiectul se desfășoară pe durata a 48 de luni în opt ţări (EU și non-EU), cu 13 instituţii partenere și finanţare prin Programul de Cercetare și Inovare HORIZON 2020. Directorul de proiect pentru România este prof. dr. Gabriela Zaharie. 

Modelul FICare urmează să fie adaptat și implementat în cadrul proiectului prin șapte programe-pilot, care vor include evaluarea clinică a circa 2.800 de nou-născuţi și educarea familiilor a aproximativ 1.600 de nou-născuţi de risc înalt. Proiectul SUS-TIN este un instrument derulat de ARNIS (Asociaţia Română pentru Nou-născuţii Îndelung Spitalizaţi), al cărei președinte și membru fondator este Corina Croitoru. Acest instrument digitalizează comunicarea în maternităţi. Serviciile oferite vizează comunicarea video părinţi-bebelușul din terapie intensivă neonatală, educarea părinţilor în privinţa îngrijirii bebelușului prin cursuri video, fundraising (acces gratuit la platformă), comunicarea rezultatelor pe platformă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe