Newsflash
ACTUALITATE Știri

8 din 10 adulţi se vor infecta cu HPV cel puţin o dată

de Cristina GHIOCA - ian. 26 2024
8 din 10 adulţi se vor infecta cu HPV cel puţin o dată

Unul din 13 cazuri noi de cancer diagnosticate în România este de cancer de col uterin, atrag atenţia specialiștii, în contextul Săptămânii europene de prevenţie a cancerului de col uterin.

Aceasta este marcată în penultima săptămână a lunii ianuarie.

Potrivit statisticilor europene (Sistemul European de Informaţii privind Cancerul - ECIS), în 2022, în România au fost înregistrate 3.368 de cazuri noi de cancer de col uterin. În același an, 1.793 de femei din ţara noastră au murit din cauza acestei afecţiuni. În plus, potrivit specialiștilor în domeniu, 8 din 10 adulţi se vor infectata cu cel puţin o tulpină HPV măcar o dată în cursul vieţii lor.

Circa 99% dintre cazurile de cancer cervical sunt cauzate de infecţia cu HPV, care poate fi prevenită prin vaccinare. De aceea este foarte important ca România să sporească eforturile de creștere a acoperirii vaccinale împotriva HPV. „Frecvenţa cancerului de col uterin este deosebit de ridicată în multe ţări din estul Europei, printre care și România, din cauza lipsei de acţiuni preventive, a accesului redus la screening, lipsei de informare și de colaborare între diverse sectoare. Este esenţial să se acorde prioritate acestei probleme (...), în situaţia în care avem la îndemână o soluţie simplă: vaccinul anti-HPV”, a declarat dr. Delia Nicolară, expert în sănătate publică la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca.

În prezent, în România, vaccinarea anti-HPV se poate realiza gratuit pentru fetele și băieţii cu vârsta între 11 și 18 ani, prin intermediul medicului de familie, la solicitarea aparţinătorilor. În același timp, femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani beneficiază de imunizare în regim compensat 50%, prin intermediul unei reţete eliberate de medicul de familie, medicul ginecolog sau un medic de altă specialitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe