Newsflash
OPINII

Asumă-ţi să fii sănătos!

de Biroul Consiliului CMMB - sept. 15 2023
Asumă-ţi să fii sănătos!

Aproape 5.000 de consultaţii medicale au fost acordate în regim gratuit în cadrul campaniei de prevenţie a UMFCD derulată pe litoral vara aceasta.

Participarea medicilor în campanii de prevenţie și screening nu numai că are un impact semnificativ asupra sănătăţii publice, dar poate întări în mod substanţial relaţia medic–pacient. Prin implicarea în astfel de campanii, medicii aduc îngrijirea medicală mai aproape de comunitate, în locuri accesibile și familiare pentru pacienţi, eliminând bariere geografice sau financiare. Acest lucru permite unui număr mai mare de persoane să beneficieze de îngrijire medicală preventivă. 

Voluntarii care își dedică timp și expertiză pentru a servi comunitatea demonstrează un nivel ridicat de implicare și angajament. Iar efortul lor transmite un mesaj puternic, confirmând că breasla noastră este preocupată de sănătatea pacienţilor și de bunăstarea societăţii. Astfel, crește încrederea pacienţilor în medici și în sistemul de sănătate în ansamblu.

A treia ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!” – Litoral 2023 – a Universităţii de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD), campanie realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie, a înregistrat un nou succes. Peste 4.700 de consultaţii medicale au fost acordate în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei și pediatriei. Cei 36 de medici rezidenţi și specialiști dermatologi, endocrinologi și pediatri au realizat 1.390 de consultaţii de dermatologie pentru screeningul melanomului; 695 de consultaţii pediatrice; 1.626 de consultaţii pentru screeningul sindromului metabolic și 1.046 de consultaţii pentru screeningul osteoporozei.

Comunicare deschisă și directă

Pe parcursul celor șase zile ale campaniei, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum și pacienţi atât adulţi, cât și copii cu un grad ridicat de obezitate. 

„Această a treia ediţie a campaniei noastre de prevenţie ne-a arătat un interes în continuă creștere faţă de prevenţia medicală din partea turiștilor aflaţi în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screen­ing gratuit fiind cu 400 mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect. În acest program de voluntariat s-au implicat medici rezidenţi și specialiști cărora le adresez și de această dată sincere mulţumiri. Îndrept aceleași gânduri către reprezentanţii celor trei societăţi medicale de profil implicate, către Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, precum și către echipele SMURD și SALVAMAR aflate la post în cele cinci staţiuni în care s-a derulat campania“, a spus prof. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD.

„Din experienţa pe care am avut-o în teren, am observat că interacţiunea cu pacienţii în cadrul campaniilor de prevenţie oferă ocazia unei comunicări deschise și directe. Astfel, putem înţelege mai bine nevoile, preocupările și stilurile de viaţă ale semenilor noștri. Asemenea experienţe ne ajută în gestionarea interacţiunii de zi cu zi cu cei care ne solicită ajutorul și îmbunătăţește managementul bolilor cronice, deoarece ne permite alegerea unor planuri de tratament mai eficiente și mai ușor de urmat pentru pacient”, a spus prof. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe