Newsflash
ACTUALITATE

Bolile autoimune, mai frecvente la femei

de Cristina GHIOCA - apr. 8 2024
Bolile autoimune, mai frecvente la femei

La nivel mondial, 78% dintre persoanele cu boli autoimune sunt femei, a arătat prof. dr. Elena Rezuș, în cadrul Conferinței Internaționale Sănătatea femeii - gender medicine.

Prevalența bolilor autoimune este mai mare la femei, comparativ cu bărbații, este una dintre concluziile Conferinței Internaționale Sănătatea femeii - gender medicine. La nivel mondial, 8% din populație are o boală autoimună. Dintre persoanele cu astfel de afecțiuni, 78% sunt femei, a subliniat prof. dr. Elena Rezuș, președinta Societății Române de Reumatologie (SRR). În plus, bolile autoimune reprezintă a patra cauză de invaliditate la femei, a completat aceasta.
Dintre bolile autoimune, Sindromul Sjögren afectează nouă femei la un bărbat, lupusul eritematos sistemic- șapte femei la un bărbat, iar artrita reumatoidă și sclerodermia sistemică trei femei la un bărbat. La polul opus, spondilita anchilozantă afectează preponderent bărbații (3 la 1). 

Un studiu* publicat în anul 2009, a arătat că, diferențele de prevalență între femei și bărbați sunt determinate de factori precum hormonii, sarcina, cariotipul, microbiota, factorii de mediu și stilul de viață. Aceste deosebiri „rezultă din interacțiuni complexe și încă puțin înțelese între factorii genetici, hormonali și de mediu. Povara bolii este semnificativ mai ridicată în rândul femeilor diagnosticate cu boli reumatismale autoimune”, a punctat președinta SRR.

Sarcina și bolile autoimune

Un aspect interesant este legat de relația dintre sarcină și anumite afecțiuni autoimune. Astfel, în cazul artritei reumatoide, nuliparitatea crește riscul de apariție al bolii în timp ce prezența sarcinilor pare să scadă riscul – date existente în prezent arată că, în sarcină, incidența scade cu 70%. Mai mult decât atât, este cunoscut faptul că în timpul gravidității, pacientele intră frecvent în remisiune. Pe de altă parte însă, post-partum, crește riscul apariției bolii sau a unui puseu de activitate. 

În ceea ce privește lupusul eritematos sistemic, incidența recăderilor crește în timpul sarcinii. În același timp, în cazul sclerodermiei sistemice, nuliparitatea crește riscul de apariție al bolii, în timp ce un număr mare de sarcini scade riscul de apariție al bolii.  Referitor la factorii de mediu și stilul de viață, un număr redus de astfel de factori par a avea o contribuție semnificativă în diferența pe sexe a bolilor autoimune. Aceștia sunt: agenții infecțioși, dieta, expunerea la diverși compuși chimici sau toxine și stresul. 

O informație surprinzătoare, dar pentru a cărei validare sunt necesare studii suplimentare este aceea conform căreia utilizarea rujului mai mult de 3 zile pe săptămână prezintă o asociere semnificativă cu apariția lupusului eritematos sistemic. De reținut este și faptul că, femeile cu artrită reumatoidă prezintă o incidență mai crescută a depresiei, fibromialgiei și osteoporozei. În același timp, bărbații prezintă un răspuns mai bun la tratament decât femeile.


*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19863777/
 


Notă autor:

Foto: Freepik.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe