Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Femeile supraponderale alăptează mai puțin (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - iun. 27 2023
 Femeile supraponderale alăptează mai puțin (studiu)

Femeile care au indicele de masă corporală (IMC) mai mare înainte de sarcină ajung să alăpteze mai puțin timp, reiese dintr-un nou studiu internațional, condus de Brigham and Women's Hospital.

Potrivit studiului, citat de site-ul stiri.tvr.ro, în analiză au fost cuprinse 5.000 de femei din Grecia, Spania și Statele Unite ale Americii. S-au studiat caracteristicile mamei și ale sugarului, modelele alimentare și un biomarker inflamator. Oamenii de știință au identificat 3 factori care explică parțial de ce femeile cu indicele de masă corporală mai mare au o durată de alăptare mai mică.

Este vorba despre proteina C reactivă a markerului inflamator matern, inflamația alimentară a mamei și nașterea prin cezariană. Diabetul zaharat gestațional (GDM) nu s-a dovedit a fi un factor explicativ semnificativ care stă la baza acestei asocieri. 

Studiul nostru identifică factori modificabili care sunt asociați cu o durată mai lungă a lactației la persoanele cu IMC (indicele de masă corporală) ridicat, inclusiv inflamația alimentară și sistemică. Prin explorarea factorilor care ar putea conecta IMC matern mai mare cu rezultate mai scăzute ale alăptării, deschidem calea pentru studiile clinice care să testeze abordări bazate pe dovezi pentru a sprijini alăptarea, a declarat Sarbattama (Rimi) Sen, autor principal al studiului și neonatolog. 

Alăptarea oferă beneficii pentru sănătate atât pentru mamă, cât și pentru copil, inclusiv îmbunătățirea sănătății metabolice a mamei, scăderea ratelor de afecțiuni maligne materne, scăderea riscului de obezitate infantilă și susținerea neurodezvoltării copilului. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe