Newsflash
ACTUALITATE Știri

Campanie INSP: „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta”

de Florentina Ionescu - iul. 6 2023
Campanie INSP: „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta”

În luna iulie, Institutul Național de Sănătate Publică își îndreaptă atenția către importanța activității fizice, a beneficiilor aduse de sport atât copiilor cât și adulților.

Sub sloganul „60 de minute pe zi pentru sănătatea ta”, campania inițiată de INSP aduce în prim plan avantajele sportului regulat de-a lungul vieții, potrivit unui comunicat publicat pe insp.gov.ro.

Prin activitate fizică se înțelege orice tip de mișcare, de la exerciții fizice și sport până la activități recreative precum plimbările în parc, mersul pe bicicletă, dansul sau activitățile obișnuite din gospodărie.

„Pentru că obiceiurile sănătoase se deprind în copilărie, ne adresăm în principal copiilor și adolescenți cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani, dar și modelelor lor – părinții, oamenii care au ca obiectiv principal îndrumarea lor către obiceiuri sănătoase”, precizează reprezentanții INSP. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cel puțin unul din patru adulți și peste 80% dintre adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Conform aceleiași surse, între 7% și 8% dintre bolile cardiovasculare, depresii, demențe și aproximativ 5% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite dacă oamenii ar fi mai activi fizic. 

A scăzut interesul acordat sportului 

Rezultatele ultimelor evaluări din România arată o scădere a interesului acordat sportului odată cu intrarea în perioada adolescenței. La vârsta adolescenței, 73% din băieți și 87% din fete au un nivel insuficient de activitate fizică. 

Excesul de greutate și obezitatea în rândul adolescenților reprezintă, de asemenea, o problemă de sănătate publică din ce în ce mai gravă.

Activitatea fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților aduce numeroase beneficii: crește rezistența generală a organismului, în special a sistemului cardiovascular, respirator și locomotor, stimulează activitatea sistemului nervos contribuind la îmbunătățirea rezultatelor școlare și la  dezvoltarea abilităților practice și scade riscul de obezitate, potrivit INSP. 

„Ținând cont de toate aceste aspecte, ne-am propus odată cu această campanie să contribuim, în parteneriat cu direcțiile de sănătate publică, la creșterea nivelului de activitate fizică regulată în rândul copiilor și adolescenților.” 

De ce să vă încurajați copilul să facă sport? 

  • Pentru că sportul crește rezistența organismului, crește forța musculară și ajută la întărirea oaselor;
  • Sportul stimulează activitatea sistemului nervos (îmbunătățește rezultatele școlare, ajută la dezvoltarea abilităților practice, reduce simptomele depresive);
  • Scade riscul de obezitate și de a dezvolta alte boli;
  • Crește nivelul de energie și induce o stare de entuziasm și optimism.

„Odată cu evoluția tehnologiei, mișcarea s-a transformat dintr-o activitate naturală în una care necesită planificare. Nu ezitați să faceți mișcare alături de copilul dumneavoastră, renunțați la mașină în favoarea mersului pe jos atunci când este posibil, ieșiți la o scurtă plimbare înainte de încheierea zilei. Aceste activități sunt și o modalitate de apropiere, de consolidare a relației părinte-copil”, se mai arată în comunicat.


Notă autor:

Sursa foto: https://insp.gov.ro/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe