Newsflash
Dosar Reportaje

Cât de competent este Doctor Google?

de Dr. Laura Davidescu - ian. 12 2024
Cât de competent este Doctor Google?

De peste două decenii, când suntem în căutarea unei informații, indiferent din ce domeniu, suntem obișnuiți să apelăm la giganticul motor de căutare care poartă numele Google. Cât ne poate ajuta acesta în domeniul medical?

Tineri sau bătrâni, un lucru este valabil pentru noi toţi: sănătatea este o nevoie universală. Trei din patru oameni intră mai întâi pe internet atunci când caută informaţii despre sănătate. Iar la nivel global, zeci de milioane de oameni folosesc Google zilnic pentru a găsi informaţii locale despre sănătate. Pentru a afla mai multe, am stat de vorbă cu Elisabeta Moraru, director general al Google România. Aceasta ne-a detaliat ce anume caută oamenii, subliniind că misiunea Google este de a-i pune în legătură cu informaţii de înaltă calitate, utile și oportune atunci când și unde au nevoie de ele. Indiferent că sunt profesioniști sau persoane mai puţin instruite.

În acest moment, odată cu intrarea în epoca inteligenţei artificiale (AI), avem nevoie și mai mult de noi instrumente pentru a înţelege informaţiile complexe. Google dă o mână de ajutor în stimularea descoperirilor medicale și în democratizarea accesului la servicii de sănătate cu ajutorul AI. „Din ianuarie 2020, milioane de oameni și-au făcut autoevaluări pentru depresie, anxietate și alte afecţiuni de sănătate mintală, la care au ajuns după o simplă căutare pe Google”, spune Elisabeta Moraru. Iar „de la jumătatea anului 2021 am adăugat pe Maps sute de mii de furnizori de servicii medicale din SUA. În 2022 am folosit unele dintre cele mai inovatoare tehnologii ale noastre, Duplex, pentru a apela sute de mii de furnizori de servicii medicale, cu scopul de a verifica informaţiile-cheie pe care utilizatorii le caută în mod obișnuit pe Maps și prin Căutarea Locală”, detaliază ea.

Poate fi limitată răspândirea de informaţii false?

„Informaţia este un determinant critic al sănătăţii”, crede directorul Google România. „Iar accesul la informaţiile potrivite (de exemplu, prin consultarea Health Google Consumers – n.r.) la momentul potrivit poate duce la rezultate mai bune în materie de sănătate și poate salva vieţi. Am văzut acest lucru direct, odată cu pandemia de COVID-19, când a fost dificil pentru oamenii din întreaga lume să găsească informaţii utile online. Am colaborat atunci cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la o serie de măsuri pentru a ajuta oamenii să ia decizii în cunoștinţă de cauză cu privire la sănătatea lor – de la o alertă SOS la afișarea de conţinut relevant la nivel local despre COVID-19 și până la politicile YouTube privind dezinformarea medicală”, explică Elisabeta Moraru. 

Ea adaugă: „Sistemele noastre de clasare sunt concepute pentru a returna în căutarea pe Google cele mai relevante rezultate din cele mai de încredere surse. Pe subiectele în care informaţiile de înaltă calitate sunt deosebit de importante – de exemplu, în chestiuni de sănătate – punem un accent și mai mare pe factorii care indică expertiză sau încredere pe un subiect”.

Google Health Studies, platformă de cercetare revoluţionară
 

Pe fondul programelor de lucru solicitante, al vieţilor sociale agitate și al unui flux constant de informaţii, prioritizarea bună­stării cuiva trece adesea pe plan secund. Având în vedere această îngrijorare tot mai mare, Google a adoptat o abordare proactivă  pentru promovarea unei vieţi sănătoase, valorificându-și expertiza tehnologică pentru a ajuta oamenii să aibă grijă de sănătatea lor. În centrul iniţiativelor în domeniul sănătăţii se află dispozitivele Fitbit, instrumente care se integrează perfect în viaţa de zi cu zi a utilizatorilor. Acestea, putând fi purtate precum un ceas de mână, urmăresc cu meticulozitate o gamă largă de valori de sănătate: pașii parcurși zilnic, caloriile arse, tiparele de somn și fluctuaţiile ritmului cardiac. Această colecţie cuprinzătoare de date oferă informaţii importante asupra stării generale de sănătate a unei persoane, permiţându-i să identifice domeniile ce pot fi îmbunătăţite și să ia decizii informate cu privire la  bunăstarea sa.

„Angajamentul Google faţă de sănătate se extinde însă dincolo de tehnologia wearables și cuprinde un ecosistem mai larg de produse și servicii concepute pentru a promova bunăstarea. Google Health Studies, o platformă de cercetare revoluţionară, valorifică datele Fitbit pentru a ajuta la progresarea înţelegerii știinţifice a diferitelor subiecte din domeniul sănătăţii, inclusiv sănătatea inimii, tiparele de somn și efectele nutriţiei. 
Google Health Studies oferă cercetătorilor acces la un depozit vast de date din lumea reală, accelerând astfel dezvoltarea intervenţiilor medicale și a măsurilor preventive bazate pe dovezi. În plus, pe lângă Fitbit, am integrat capabilităţi de monitorizare a sănătăţii și în popularul Pixel Watch 2. Acest ceas inteligent combină funcţii avansate de monitorizare a sănătăţii cu un design elegant, fiind astfel un asistent convenabil pentru persoanele care caută o abordare holistică a bunăstării lor. Ceasul inteligent monitorizează continuu ritmul cardiac, tiparele de somn și nivelul de stres, oferind utilizatorilor informaţii în timp real asupra stării lor generale de sănătate. Are și funcţii de siguranţă, cum ar fi detectarea căderii în timpul activităţilor zilnice și semnalul SOS de urgenţă.”

Start-up românesc de sănătate, accelerat de Google

Recent, Google a anunţat programul AI for Health, din selecţia căruia face parte și start-upul medical românesc Rayscape (un instrument de evaluare radiologică prin intermediul inteligenţei artificiale, despre care Viaţa Medicală a mai scris – n.r.).

Legat de programul AI for Health, Elisabeta Moraru spune că este „un reper al inovaţiei, ce valorifică puterea transformatoare a inteligenţei artificiale pentru a îmbunătăţi rezultatele medicale. Această iniţiativă globală de la Google caută să sprijine start-upurile ce au soluţii inovatoare bazate pe AI pentru provocările din domeniul sănătăţii. Prin acest program, le oferim sprijinul financiar, mentoratul și accesul la resursele AI ale Google de care au nevoie pentru a se dezvolta. Scopurile generale sunt de a accelera dezvoltarea soluţiilor de asistenţă medicală bazate pe inteligenţă artificială și de a aborda un spectru larg de provocări medicale, de la diagnosticarea corectă a bolii până la planuri de tratament personalizate și monitorizarea fără probleme a pacientului”.

Analizăm tehnologia cu ultrasunete pe telefoanele mobile, cu scopul de a facilita personalului din domeniul sănătăţii utilizarea dispozitivelor în zonele în care accesul la acest tip de echipament medical este limitat.

Participarea la programul AI for Health deschide porţile către oportunităţi de creare de reţele, conectând start-upurile cu potenţiali parteneri și investitori care își împărtășesc viziunea pentru transformarea asistenţei medicale prin AI. În plus, programul oferă o expunere binemeritată a muncii inovatoare a acestor start-upuri.

Instrumente adresate profesioniștilor în Sănătate

Google lucrează și la dezvoltarea unor instrumente dedicate profesioniștilor din domeniul sănătăţii, tehnologii care să-i ajute pe medici, pe asistentele medicale, dar și pe alţi lucrători din domeniul sănătăţii să-și facă treaba mai bine. „De exemplu, dezvoltăm instrumente bazate pe AI care pot fi folosite pe smartphone-uri”, spune Elisabeta Moraru. „Aceste instrumente ar putea ajuta la monitorizarea ritmului cardiac, la identificarea afecţiunilor dermatologice sau chiar la interpretarea sunetelor inimii și a celor pulmonare, atunci când microfonul smart­phone-ului este ţinut lângă piept. 

De asemenea, analizăm tehnologia cu ultrasunete pe telefoanele mobile, cu scopul de a facilita personalului din domeniul sănătăţii utilizarea dispozitivelor cu ultrasunete în zonele în care accesul la acest tip de echipament medical este limitat. Acestea vor putea fi de ajutor moașelor sau personalului din domeniul sănătăţii comunitare”, detaliază specialista. Google susţine inteligenţa artificială pentru a transforma asistenţa medicală, și se concentrează pe domenii-cheie precum biomarkeri, dermatologie, genomică și oncologie. 

În plus, Google Health a publicat o mulţime de lucrări de cercetare în 2022 și nu se oprește doar la cercetare. „Colaborăm cu furnizori de asistenţă medicală și organizaţii precum CVS Health, Solve, Kyruus, Hologic, Hackensack Meridian Health și chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru a aplica AI în medii reale de asistenţă medicală”, spune Elisabeta Moraru.  

Google Health Studies oferă cercetătorilor acces la un depozit vast de date din lumea reală, accelerând dezvoltarea intervenţiilor medicale și a măsurilor preventive bazate pe dovezi.

Iar colaborarea este deschisă. „Pentru aceasta, avem Open Health Stack (OHS), o suită de componente open source și resurse pentru dezvoltatori, concepute pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării soluţiilor de sănătate digitală, asigurând în același timp interoperabilitatea datelor. Aceasta înseamnă că punem la dispoziţie instrumente pentru ca alţii să le folosească și la care să contribuie, promovând astfel un mediu de colaborare în tehnologia sănătăţii”, adaugă directorul Google România.

Google, partener pentru o viaţă sănătoasă

Majoritatea oamenilor își încep călătoria de sănătate în afara cabinetului medicului. Iar Google și YouTube sunt adesea primele locuri la care apelează oamenii cu întrebări legate de sănătate. Prin produsele și serviciile sale, Google își dorește să fie un partener de încredere pentru o viaţă 
sănătoasă. Google susţine anual evenimentul de sănătate The Check Up, unde anunţă noile modalităţi de livrare a informaţiilor de sănătate de top și oferă instrumente educaţionale pentru profesioniști și pentru public. Vocile cu autoritate și credibilitate din medicină sunt grupate pe blogul 
oficial al YouTube.

Se fac eforturi de combatere a dezinformării (de exemplu, în cazul COVID) și de reducere a vizibilităţii informaţiilor de calitate scăzută, care ar putea induce oamenii în eroare sau ar putea cauza prejudicii. Tot pe blogul YouTube, oamenii sunt conectaţi la experienţe de sănătate în moduri mai autentice și mai personale, ba chiar se oferă sprijin emoţional. Aplicaţia Google Lens oferă informaţii despre afecţiunile pielii, astfel încât oamenii să poată vedea rapid imagini similare de pe web. 

Persoanele cu probleme de sănătate mintală sau de tulburări comportamentale sunt ajutate fie într-un moment de criză, fie în viaţa de zi cu zi, folosind instrumente precum screening pentru sănătatea mintală, reducerea stigmatizării în jurul sănătăţii mintale și gestionarea stresului; sau solicitări prescrise, care îi ajută pe oameni să își găsească mai ușor cuvintele și să știe ce să spună atunci când cer ajutor. Tot cu ajutorul instrumentelor Google, oamenii primesc informaţii despre datele personale de sănătate, cum ar fi ritmul cardiac, ritmul respirator, calitatea somnului și multe altele, pe dispozitivele purtabile Fitbit și Pixel Watch.

Ceasurile inteligente cu senzori medicali

Google a dezvoltat în mod constant noi instrumente și funcţii pentru a ajuta oamenii să găsească cu ușurinţă informaţii despre sănătatea și bunăstarea proprie pe dispozitivele lor purtabile. Noile dispozitive Google Pixel Watch și Fitbit Charge 6 includ senzori mai preciși care permit monitorizarea ritmului cardiac, a stresului și a calităţii somnului. În plus, dispozitivele purtabile Google includ acum funcţii de siguranţă, cum ar fi ID medical, Partajarea în situaţii de urgenţă și Verificarea siguranţei. 

Aceste funcţii pot ajuta utilizatorii să obţină asistenţă chiar și când nu au telefonul la îndemână. În plus, Google indică liniile de asistenţă confidenţiale necesare în situaţii urgente, cum ar fi sinuciderea sau tulburările legate de consumul de substanţe. Funcţia Panouri de cunoștinţe de pe aceste dispozitive oferă informaţii despre sănătate ușor de înţeles și detalii fiabile despre diferite afecţiuni și simptome. Funcţia de Autoevaluări pentru probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea, își propune să ghideze oamenii către resursele potrivite. Unele dintre aceste funcţii sunt disponibile numai pentru utilizatorii din SUA, dar altele sunt oferite și utilizatorilor europeni.

Dispozitivele pot ajuta oamenii să își înţeleagă mai bine corpul și să ia decizii mai sănătoase pentru a-și îmbunătăţi starea de bine. Îmbunătăţirile vin după multe teste, deoarece oamenii de știinţă au vrut mai întâi să se asigure că aceste gadgeturi funcţionează bine pentru toată lumea, indiferent de nuanţa pielii, vârstă sau nivelul de activitate.

Fitbit a făcut parte din peste 1.700 de studii de cercetare, mai multe decât orice alt instrument de sănătate. Aceste cercetări, analize și rapoarte au misiunea de a oferi tuturor, inclusiv medicilor, informaţii despre sănătatea oamenilor și de a le da mai mult control asupra sănătăţii lor, pentru a o putea îmbunătăţi. Dispozitivele purtabile pot fi de ajutor utilizatorilor și pentru a putea începe o discuţie cu medicul lor pe baza rezultatelor funcţiilor de sănătate monitorizate.


https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0033354919874074
https://health.google/consumers/
https://www.who.int/
https://blog.google/inside-google/company-announcements/coronavirus-covid19-response/
https://health.google/consumers/health-studies/
https://blog.google/technology/health/consumer-health-updates-thecheckup/

https://blog.youtube/news-and-events/introducing-new-ways-help-you-find-answers-your-health-questions/

https://blog.youtube/news-and-events/answering-the-human-questions-on-your-healthcare-journey/

https://blog.google/products/search/google-search-perspectives/

https://health.youtube/how-we-help/

https://blog.google/products/google-lens/google-lens-features/

https://blog.google/products/search/suicide-prevention-resources-on-google-search/

https://health.google/consumers/self-assessments/

https://blog.youtube/news-and-events/coming-together-to-advocate-for-better-mental-health/

https://blog.google/technology/health/mental-health-month-2022/

https://blog.google/technology/health/mental-health-awareness-month-2023/

https://blog.google/products/pixel/google-pixel-watch/

https://blog.google/products/fitbit/irregular-heart-rhythm-notifications/

https://blog.google/products/fitbit/sleep-profile/

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe