Newsflash
Industria farmaceutică

Cauzele malnutriției la vârstnici

de Dr. Laura Davidescu - oct. 3 2023
Cauzele malnutriției la vârstnici

Malnutriția, o stare metabolică în care organismul nu primește suficienți nutrienți pentru a funcționa optim, apare cu frecvență crescută la persoanele în vârstă.

Malnutriția la vârstnici apare în primul rând din cauze naturale, cum ar fi schimbarea compoziției corporale, asociată cu o creștere a nevoilor proteice și a unor micronutrienți, modificarea apetitului și declinul funcțiilor senzoriale. Lăsată netratată, malnutriția poate afecta funcțiile fizice și cognitive, ambele ducând la o pierdere a indepedenței și la fragilizare a stării de sănătate, concomitent cu creșterea riscurilor pentru diverse boli.

Malnutriția nu este însă doar o situație care apare la bătrânii care suferă de din cauza lipsurilor alimentare sau care nu au acces la hrană sănătoasă. Bolile cronice de care aceștia suferă îi expun, printre altele, și la riscul de malnutriție. Prevalența malnutriției crește odată cu vârsta, comorbititățile și internările în unități sanitare și sociale. Cu toate acestea, adesea rămâne o problemă subdiagnosticată și netratată chiar și în mediu spitalicesc.

De exemplu, dacă persoana în vârstă suferă de diabet, cancer sau Alzheimer, apetitul acesteia poate fi modificat, impactând alimentarea normală. Cercetările arată că la 49% dintre pacienții cu malnutriție care sunt spitalizați mai mult de o săptămână starea de nutriție se deteriorează și mai mult (1). Iar o treime dintre pacienții cu stare nutrițională statisfăcătoare înainte de internare vor dezvolta malnutriție pe perioada șederii în spital (2).

Semnele malnutriției

Cele mai frecvente semne ale malnutriției sunt:

  • - scăderea în greutate neintenționată
  • - senzația de slăbiciune și de oboseală
  • - pierderea poftei de mâncare
  • - apariția edemelor
  • - mese foarte reduse din punct de vedere cantitativ.

Diagnosticul și managementul malnutriției

Există numeroase ghiduri internaționale care recomandă screeningul de rutină pentru malnutriție în cazul vârstnicilor, în special al celor internați în diverse unități, indiferent de greutatea corporală pe care o au. Screeningul presupune identificarea persoanelor malnutrite, subnutrite sau cu risc pentru aceste probleme și care au nevoie de evaluarea unui dietetician-nutriționist și de internvenție nutrițională.

Instrumentele de evaluare a stării nutriționale sunt ușor de utilizat și de acceptat.

Aflați mai multe despre suplimentarea nutriției în cazul în care vă confruntați cu această situație dumneavoastră sau cineva din familia dumneavoastră aici.

Articol realizat în colaborare cu Fresenius-Kabi România.


Notă autor:

1. Guenter P., Abdelhadi R., Anthony P., Blackmer A., Malone A., Mirtallo J.M., Phillips W., Resnick H.E. Malnutrition diagnoses and associated outcomes in hospitalized patients: United States, 2018. Nutr. Clin. Pract. 2021;36:957–969. doi: 10.1002/ncp.10771.
2. Inciong J.F.B., Chaudhary A., Hsu H.S., Joshi R., Seo J.M., Trung L.V., Ungpinitpong W., Usman N. Hospital malnutrition in northeast and southeast Asia: A systematic literature review. Clin. Nutr. ESPEN. 2020;39:30–45. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.06.001.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe