Newsflash
Internaționale

Studiu: tirzepatida ajută la scăderea greutăţii corporale

de Dr. Mariana MINEA - oct. 27 2023
Studiu: tirzepatida ajută la scăderea greutăţii corporale

Administrarea tirzepatidei după un program intensiv constând în dietă și exerciţii fizice duce la pierderea a aproape o cincime din greutatea corporală, arată un studiu publicat recent în Nature*.

Medicamentul a fost aprobat în 2002 pentru tratament antidiabetic și de atunci a fost administrat off-label și persoanelor cu obezitate.

Studiul, randomizat, dublu-orb, controlat prin placebo, a fost realizat pe 579 de adulţi. Ei aveau fie un indice de masă corporală (IMC) de minimum 30 kg/m2, fie un IMC de minimum 27 kg/m2 plus o complicaţie asociată obezităţii (mai puţin diabetul zaharat). Aceste persoane obţinuseră o scădere în greutate de cel puţin 5% în urma unui program intensiv cu durată de 12 săptămâni. Programul a constat în dietă și exerciţii fizice intense. Persoanele  incluse în studiu au fost distribuite aleatoriu pentru a primi tirzepatidă sau placebo. După 72 de săptămâni, 87,5% dintre participanţii care au primit tirzepatidă au pierdut suplimentar din greutatea corporală, comparativ cu doar 16,5% dintre cei care au primit placebo. Mai mult, cei din grupul tratat cu tirzepatidă au slăbit cu o mediană de 18,4% din greutatea avută la începutul administrării prepara­tului, în timp ce grupul placebo a slăbit cu 2,5% din greutate.

Cele mai frecvente efecte adverse în grupul cu tirzepatidă au fost cele din sfera gastrointestinală, majoritatea fiind ușoare spre moderate ca intensitate.

O limitare a studiului ar putea fi faptul că acesta nu a inclus și persoanele care în urma programului intensiv nu au reușit să piardă minimum 5% din greutate. Astfel, medicamentul a dovedit că amplifică și susţine efectele obţinute prin intervenţiile de stil de viaţă.


Notă autor:

*https://www.nature.com/articles/s41591-023-02597-w

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe