Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets Știri

Ceasuri care arată glicemia: dr. Adrian Copcea spune cât este mit și cât este realitate

de Florentina Ionescu - iul. 5 2024
Ceasuri care arată glicemia: dr. Adrian Copcea spune cât este mit și cât este realitate

Medicul diabetolog Adrian Copcea, din Cluj, lămurește câteva aspecte referitoare la ceasurile pe care pacienții cu diabet de tip 1 își pot monitoriza valorile glicemiei.

Dr. Adrian Copcea a răspuns într-o postare de pe pagina sa oficială de Facebook la întrebarea „care sunt ceasurile omologate care arată glicemia?”. El demontează, printre altele, și un mit referitor la pulsoximetrele care măsoară şi glicemia. 

Medicul de la Cluj a postat pe pagina de Facebook o imagine e un ceas Apple al unui pacient monitorizat cu senzor Dexcom One. 

„Poza e pentru a ilustra tehnologiile actuale disponibile pentru măsurarea glicemiei, ce se vede în imagine e ce înregistrează senzorul de glucoză care e montat pe braţ. Nu e o măsurătoare făcută de ceas, ci senzorul transmite informaţiile către ceas”, a explicat dr. Adrian Copcea. 

Totodată, el a explicat că măsurătoarea este făcută cu acul de plastic al senzorului, deci e din interiorul corpului pacientului, iar ce e măsurat este de fapt glucoza interstiţială, glucoza dintre celule. „E similară glicemiei dar nu e acelaşi lucru: glucoza pleacă din sânge (glicemia = glucoza din sânge) şi merge la celule, iar undeva pe traseu e măsurată de acest senzor. Măsurătoarea e un pic întârziată, în jur de 20 de minute, faţă de glucoza din sânge, care e cea în timp real”, a adăugat doctor Copcea. 

Ce nu este acest ceas, spune el, este un ceas care să măsoare el însuşi glicemia / glucoza. 

„Deocamdată tehnologiile prin care se poate măsura glicemia cu senzori optici nu sunt omologate. E vorba de un principiu asemănător ecografiei, unde se fac măsurători cu ultrasunete, doar că la «ceasurile de glicemie», când vor apărea, tehnologia va fi cea optică”, a completat acesta. 

În ultimul rând, el a ținut să repete o informaţie care merită expusă des în această perioadă plină de înşelătorii: „NU există pulsoximetre care să măsoare şi glicemia şi nici dispozitive care seamănă cu cele cu care se măsura oxigenarea pe vremea covidului (şi încă se măsoară)”. 

Pe scurt, conchide medicul Adrian Copcea: da, sunt ceasuri care arată glicemia; doar cele conectate la un senzor care este montat pe corp arată corect ce au de arătat; ceasurile care măsoară ele însele glicemia nu sunt de încredere şi sunt nerecomandate. Aparatele care seamănă cu pulsoximetrele şi sunt prezentate oamenilor ca şi cum ar arăta glicemia sunt păcăleli. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-wearing-white-silicone-strap-black-smartwatch-267394/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe