Newsflash
ACTUALITATE Știri

Contraceptivele cu clormadinonă și etinilestradiol, risc ușor crescut de tromboembolism venos

de Florentina Ionescu - mar. 8 2024
Contraceptivele cu clormadinonă și etinilestradiol, risc ușor crescut de tromboembolism venos

Studiile au arătat un risc ușor crescut de tromboembolism venos la femeile care utilizează contraceptive hormonale combinate care conțin acetat de clormadinonă și etinilestradiol.

Potrivit site-ului Colegiului Farmaciștilor din România, care a preluat o comunicare directă către profesioniștii din domeniul sănătății, femeile care folosesc Belara Continu sun formă de comprimate pot avea un risc ușor crescut de tromboembolism venos. 

De comun acord cu Agenţia Europeană pentru Medicamente şi Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, compania Gedeon Richter Plc îi informeaă pe profesioniștii din domeniul sănătății cu privire la aceste contraceptivele orale Belara Continu. 

Studiul de cohortă retrospectiv RIVET-RCS 1 a concluzionat că femeile care folosesc contraceptive hormonale combinate care conțin clormadinonă și etinilestradiol, cum este Belara Continu 2 mg/0,03 mg comprimate filmate, pot avea un risc ușor crescut de tromboembolism venos (TEV) în comparație cu cele care utilizează contraceptive hormonale combinate care conțin levonorgestrel și etinilestradiol. 

Pe baza acestor rezultate, riscul anual de TEV la femeile care folosesc acetat de clormadinonă cu etinilestradiol este estimat la 6-9 cazuri de TEV la 10.000 de femei. 

Aceasta se compară cu o incidență anuală de 5-7 cazuri de TEV la 10.000 de femei care utilizează contraceptive hormonale combinate cu risc scăzut care conțin levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat și cu 2 cazuri de TEV la 10.000 de femei care nu utilizează un contraceptiv hormonal combinat, se arată în informarea transmisă de Gedeon Richter Plc. 

La majoritatea femeilor, beneficiile utilizării unui contraceptiv hormonal combinat vor depăși riscul de reacții adverse grave. Cu toate acestea, la decizia de a prescrie un contraceptiv hormonal combinat trebuie să se ia în considerare factorii de risc actuali ai femeii respective, în special cei pentru TEV, și modul în care riscul de TEV se compară cu al altor contraceptive hormonale combinate.

Medicii care prescriu trebuie să crească gradul de conștientizare al semnelor și simptomelor de TEV și ale tromboembolismului arterial (TEA) care trebuie descriși femeilor cărora le este prescris un contraceptiv hormonal combinat și trebuie să reevalueze, în mod regulat, factorii de risc individuali. Medicilor prescriptori li se reamintește că o proporție semnificativă de tromboembolisme nu sunt precedate de niciun semn sau simptom evident.

Lista de verificare pentru medicii prescriptori de contraceptive hormonale combinate și cardul pentru pacientă trebuie luate în considerare în timpul consultării pacientului. 

Mai multe informații despre studiul de cohortă retrospectiv RIVET-RCS 1 găsiți pe site-ul www.colegfarm.ro.


Notă autor:

Foto simbol: arhivă Viața Medicală

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe