Newsflash
ACTUALITATE Industria farmaceutică Știri

Medicamentele OTC ar putea fi expuse în fața tejghelei în farmacii, chiar și în România

de Florentina Ionescu - nov. 1 2023
Medicamentele OTC ar putea fi expuse în fața tejghelei în farmacii, chiar și în România

Desfășurată sub umbrela campaniei educaționale „Despre sănătate, cu responsabilitate”, conferința de presă a RASCI*, organizată în 26 octombrie, a abordat subiecte de interes major pentru industria de îngrijire personală.

Cele două subiecte supuse dezbaterii la final de octombrie au fost: 1. introducerea publicității pentru medicamentele de tip OTC în social media și aplicații mobile; 2. posibilitatea expunerii acestor produse OTC în fața tejghelei în farmacii. 

Printre speakerii din cadrul conferinței s-au numărat și reprezentanți ai Colegiului Farmaciștilor din România și ai Consiliului Concurenței. 

Farm. Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a vorbit despre ce ar însemna dacă produsele OTC ar ajunge să fie expuse în fața tejghelei din farmacii.

„Dacă s-ar ajunge să se decidă la nivelul forurilor decidente să se modifice legea, ar trebui neapărat definită autoselecția, adică posibilitea ca pacientul sau utilizatorul să opteze pentru un anumit produs, cu eliberarea de către farmacist, însoțită la fel ca întotdeauna de consiliere [din partea farmacistului]. Autoservirea, așa cum este definită și de Organizația Mondială a Sănătății, presupune o vânzare în care interacțiunea utilizator-farmacist este exclusă”, a declarat farm. Anca Crupariu (foto, a doua din dreapta), purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România (CFR), în cadrul conferinței de presă „Perspective asupra viitorului îngrijirii personale în România”. 

Rolul farmacistului este în continuare esențial 

Chiar dacă pe viitor ar putea deveni realitate posibilitatea expunerii medicamentelor OTC (cele care se eliberează fără prescripție medicală) în fața tejghelei în farmacii, purtătorul de cuvânt al CFR a adăugat: 

„Rolul farmacistului rămâne același, de consiliere. Nu putem să eliminăm acest rol esențial. Rolul farmacistului e exprimarea modului în care își desfășoară activitatea farmacistul. Dar mai apare o impactare asupra obligației de a restructura spațiul din fața mesei de oficină. Asta presupune o cheltuială în plus, presupune muncă în plus. La ce m-am gândit, și cred că și domnul președinte Prisada poate fi de acord (...): o idee ar fi să vedem modul în care farmaciștii ar fi de acord cu această implementare. Pe 22 noiembrie avem Consiliul Național al Colegiului Farmaciștilor din România. Se poate adresa această întrebare președinților de colegii teritoriale. Ar fi foarte interesant să vedem cum ar primi farmaciștii această propunere legislativă [ca medicamentele OTC să fie expuse în fața tejghelei în farmacii]”. 

În 2022, Consiliul Concurenței a publicat un raport care propune, între altele, o revizuire a legislației privind publicitatea medicamentelor OTC, pentru a nu exista diferențieri între canalele de promovare. 

„Astfel, ar trebui să se permită publicitatea în social media și aplicații mobile, sub anumite condiții stricte pentru a evita abuzurile. Totodată, regulile de vânzare și eliberare a medicamentelor OTC ar trebui să rămână consistente, indiferent de mediul de achiziție, cu asigurarea asistenței de către farmacist sau asistentul medical de farmacie în interacțiunea cu pacientul. Este încurajată, așadar, modificarea legislaţiei în sensul permiterii expunerii la raft a medicamentelor OTC în cadrul farmaciilor / drogheriilor fizice. Această expunere echivalează cu afișarea medicamentelor OTC pe site-ul respectivei unităţi farmaceutice, site care, de altfel, este considerat prelungirea virtuală a unităţii farmaceutice, conform prevederilor legale”, a declarat Dan-Virgil Pascu, vicepreședinte al Consiliului Concurenței, în cadrul aceluiași eveniment. 


Notă autor:

*RASCI - Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare și dispozitive medicale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe