Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Ca peștele-n apă

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 27 august 2021

Medicul-pictor Elena Demetrescu se simte în lumea culorii Ca peștele în apă. Acesta este și titlul expoziţiei sale de artă, deschisă la Cercul Militar Naţional din București, în cea de-a doua jumătate a lunii august.

Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, președintă a Cenaclului de Arte Plastice al Medicilor „Ion Ţuculescu”, plasticiana pictoriţă se simte chiar ca peștele-n apă în lumea artei pe care o slujește cu un devotament de pescar (nu, nu Acela!) care are cu peștele o relaţie cu totul aparte, nicidecum cea de jertfitor al fascinantei făpturi.

Fresh fish Elena Demetrescu

        Lucrările Elenei Demetrescu trimit la Cubism, cu trecere prin universuri plate cu jocuri de nuanţe. Văd transpuse în vitralii de catedrală picturile sale, vitralii prin care să se sfarme lumina în fuioare de curcubeie, făcând tăcerea să vibreze în cânt cât pentru a da liniștii din noi culoare și neliniștii mângâiere.

Recognoscibilul stil al creaţiei

        Elena Demetrescu nu este la prima expoziţie care să aibă ca tematică peștele – simbol de liniști și neliniști. Este, poate, perioada albastră (ce ne-ai făcut, Picasso?!) pe care o traversează aceasta, în căutare de noi forme de exprimare plastică a chipului schimbător al lumii în care înotăm cu toţii spre limanuri neștiute.

        Expoziţia este doar un mic tratat de „reducţie la metaforă a unei remarcabile flexibilităţi a imaginaţiei plastice, o gândire divergentă care extrage din adâncurile inconștientului visul insolit, metamorfoza lumii răsturnate a peștilor, în care ne putem privi ca într-o oglindă”. Dacă o avea dreptate curatoarea Emilia Cernăianu, care semnează prezentarea înscrisă în catalogul expoziţiei, cred că ar trebui să privim cu sufletul această lume răsturnată pe care ne-o ilustrează pictoriţa, și să învăţăm să desprindem din culoare adânc grăitoarele tăceri din dioramele universului în care am fost închiși spre a fiinţa.

        Fascinantă lumea medicală românească în care artele își află adăpost și slujire prin chiar dăruirea slujitorilor puși sub jurământul lui Hipocrate, de a trudi la păstrarea calităţii vieţii într-un mens sana in corpore sano. Toate astea, în vremea noastră bântuită de un pandemic virus bezmetic, care nu cred să fi auzit de corectitudine politică și alte asemenea meandre și învolburări de ape tulburi cu pești care nu știu de ape de senin.

Etichete: Elena Demetrescu expozitie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.