Newsflash
Știri

Dr. Eduard Oanţă: „Cea mai grea parte din medicina de urgență este să nu îi poți salva pe toți”

de Dorina Novac - iun. 15 2020
Dr. Eduard Oanţă: „Cea mai grea parte din medicina de urgență este să nu îi poți salva pe toți”

Dr. Eduard Oanţă, medic specialist medicină de urgenţă, a povestit despre provocările zilnice ale unui medic urgentist, dar și despre experiențele din „prima linie” atunci când vine vorba de salvarea unei vieți.

Medicul de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” spune că în medicina de urgență nu există cuvântul „rutină” și că fiecare zi aduce ceva nou.

Acesta a mai mărturisit că medicii fac tot ceea ce este posibil pentru salvarea pacientului, însă uneori nu depinde totul de ei.

dr. oanta eduard

„Noi încercăm să facem tot ce se poate pentru respectivii pacienți, orice patologie ar avea, de la politraume la răceli, dar suntem conștienți că sunt cazuri care în pofida eforturilor noastre, nu putem salva acești oameni. Și atunci trebuie să înțelegem că pe unii îi poți salva, pe alții nu. (...) Sunt patologii contrar cărora nu poți face nimic. Poți încerca, este de datoria noastră să încercăm tot ce se poate, dar uneori trebuie să înțelegem că sunt forțe care nu depind de noi”, a spus dr. Eduard Oanţă.

Dr. Eduard Oanţă a mai precizat că cel mai greu pentru un medic este să ajungă în fața aparținătorilor și să le spună: „Am făcut tot ce am putut”.

„Trebuie, pe de o parte, să salvezi pacientul, să salvezi cazul, și totodată să asiguri un confort emoțional familiei. Suntem aici să facem tot ce se poate face să-i salvăm. (...) Oricât de puternic psihic ai fi, este imposibil să nu te afecteze anumite cazuri. Asta consider că este cea mai grea parte din medicina de urgență. Nu oboseala, nu stresul, nu afluxul mare de pacienți, ci faptul că nu îi poți salva pe toți”, a conchis acesta.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe