Newsflash
ACTUALITATE Știri

Coreea de Sud: Guvernul vrea să suspende 4.900 de medici greviști

de Magdalena Tănăsescu - mar. 11 2024
Coreea de Sud: Guvernul vrea să suspende 4.900 de medici greviști

Peste 4.900 de tineri medici din Coreea de Sud, care au încetat activitatea pentru a protesta faţă de o reformă a studiilor medicale, sunt în pericol să fie suspendați de Executiv.

Un responsabil al Ministerului Sănătăţii, Chun Byung-wang, le-a declarat jurnaliştilor că Guvernul „trimite notificări administrative medicilor stagiari care au sfidat ordinele de a reveni la muncă, iar din 8 martie, acestea au fost trimise la peste 4.900” dintre ei. 

Aceste înştiinţări formale reprezintă primul pas înainte de o suspendare administrativă de trei luni. O sancţiune care, potrivit guvernului, va amâna cu cel puţin un an posibilitatea pentru aceşti stagiari de a obţine calificarea de medici specialişti, transmite Agerpres.

Mii de stagiari au încetat activitatea şi au demisionat din 20 februarie pentru a protesta faţă de un plan al guvernului de a creşte cu 65% numărul admişilor la facultăţile de medicină începând de anul viitor.

Luni, aproximativ 12.000 de stagiari, sau 93% din total, erau în continuare absenţi de la posturile lor, potrivit ultimelor date oficiale.

Potrivit legislaţiei sud-coreene, medicii, consideraţi lucrători esenţiali, nu pot face grevă. Guvernul le-a dat protestatarilor termen până pe 29 februarie să revină la lucru şi a ordonat o anchetă a poliţiei cu privire la mobilizare.

Această încetare de lungă durată a muncii a perturbat funcţionarea spitalelor, forţându-le sa anuleze tratamente cruciale şi operaţii chirurgicale. Guvernul sud-coreean consideră că este esenţială creşterea numărului de medici pentru a face faţă îmbătrânirii populaţiei.

Medicii grevişti susţin că reforma va afecta calitatea îngrijirilor, însă partizanii proiectului afirmă că medicii sunt cel mai preocupaţi de faptul că reformele le-ar putea afecta veniturile şi statutul social.

Potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul Gallup din Corea de Sud, peste 75% dintre persoanele chestionate sunt în favoarea reformei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe