Newsflash
ACTUALITATE Știri

2.300 de pacienți așteaptă să facă transplant renal la Cluj

de Magdalena Tănăsescu - feb. 14 2024
2.300 de pacienți așteaptă să facă transplant renal la Cluj

Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca are în prezent o listă cu 2.300 de persoane care așteaptă un rinichi salvator.

Potrivit coordonatorului Programului de Transplant, medicul primar Gheorghiţă Iacob, numărul de transplanturi anuale este însă sub 100. 

„Noi, la Cluj, avem o listă de aşteptare de 2.300 de pacienţi, cu o listă de aşteptare activă de 1.000 de pacienţi. Numărul total al celor înscrişi pe listele de aşteptare este mult mai mare. Cifra în sine, 2.300, este mare. De ce?! Pentru că în România anual se fac cam 200-300 de transplanturi renale. Deci numai la Cluj este o listă de aşteptare de 10 ori mai mare decât numărul total de transplanturi care se fac în toată ţara. Anul trecut, noi am făcut 91 de transplanturi renale. Împărţiţi 2.300 la 100. De 23 de ori este mai mare lista de aşteptare decât se transplantează”, a declarat dr. Gheorghiţă Iacob, citat de Agerpres.

Din 1992 și până acum, la ICUTR au fost făcute 2.500 de transplanturi renale. În medie, la nivelul institutului sunt realizate anual 6-7 transplanturi pediatrice, iar în prezent pe lista de aşteptare sunt 23 de copii, dintre care 18 sunt pe lista activă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe