Newsflash
ACTUALITATE Știri

Dr. Sandra Alexiu: problemele sistemului informatic și serviciile acordate pacienților decedați

de Florentina Ionescu - ian. 29 2024
Dr. Sandra Alexiu: problemele sistemului informatic și serviciile acordate pacienților decedați

Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMF-B) trage un semnal de alarmă cu privier la problemele existente în sistemul informatic.

Din cauza unor astfel de probleme, în sistem poate să apară că unii medici de familie au prescris rețete unor pacienți decedați. 

Sandra Alexiu, președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a făcut zilele acestea o postare intitulată „REȚETE LA MORȚI!”, în care povestește pe larg câteva probleme apărute în ceea ce privește serviciile acordate decedaților. 

„Știu că sună ciudat, dar explic: cu toate că nu suntem firme de pompe funebre, medicii de familie mai acordă servicii și după ce pacienții lor mor, ei pot constata decesul și pot elibera certificatul de deces (dacă nu constată moarte de cauză suspectă). Serviciul de constatare a decesului cu sau fără eliberare de certificat de deces este decontat de casa de asigurări (serviciu la domiciliu pentru care Slavă Domnului, pacientul nu trebuie să semneze în registru și nici nu are nevoie de card). Legea spune că un certificat de deces nu se poate elibera mai devreme de 24 de ore, CNAS decontează acest serviciu în maxim 24 de ore, că atât a înțeles”, a subliniat dr. Sandra Alexiu pe pagina sa de Facebook

Însă tot ea explică: Problemele apar mai ales de la Evidența Populației, „a cărei bază de date este uluitor de neconcordantă cu superba realitate”. 

În anul 2022, medicul de familie Sandra Alexiu a primit un mesaj de la casa de asigurări, fiind rugată să trimită acte doveditoare despre opt persoane cărora le-a efectuat servicii medicale după data decesului. 

„Sincer, mi s-a zbârlit pielea, e groaznic să fii acuzat de așa ceva, au fost niște scandaluri cu pacienți cu diabet acum câțiva ani. Nu înțelegeam ce dovezi vor?! Certificat de deces? Poze de la înmormântare? Mărturii de la rudele mortului? Se întâmplase că biroul de Evidența populației îl trimisese pe bietul meu pacient la cele veșnice cu o lună mai devreme, pe când el încă mai venea la rețetă. De aici și neînțelegerea... Vă dați seama ce neplăcut, sa iau la rând rudele pacientului, să cer copia certificatului de deces ca să dovedesc că nu am furat consultația și am emis rețeta macabră!”, a povestit medicul. 

În scurt timp, aceasta a trimit pe mail informațiile cerute: „toate bune și frumoase, casa de asigurări mă iartă și NU își cere scuze. Familia face pomenirea de un an, totul OK.” 

Problemele nu s-au oprit aici. „Casa (Națională de Asigurări de Sănătate – n.red.) însă e vigilentă, nu doarme. Nici serverele ei, așa că mi ți-l pomenește încă o dată pe bietul tataie și mă întreabă, iar acum câteva zile de ce i-am tulburat somnul de veci cu o rețetă postmortem... Și iar cauta mailul cu dovezile, că la familie nu am mai avut curaj să apelez”, a completat președintele AMF-B. 

Acesta este doar unul dintre exemple, după cum detaliază medicul citat: „furtișaguri mărunte ale sistemului informatic, din care se rulează sume uriașe”. 

„Nu există medic de familie în România să nu aibă cel puțin un CNP cu probleme în listă (promit că voi reveni, sunt unele inimaginabile, poate le pomenesc și colegii mei în comentarii) producând astfel o economie la bugetul FNUASS numai bună pentru învârteli: 9.200 de medici de familie x 1 pacient pe lună economisit x 12 lei (punctul la capitație) x 12 luni înseamnă 1,3 mil lei economie doar dintr-o bifă...”, a conchis medicul Sandra Alexiu, care și-a îndemnat colegii să detalieze ce fel de probleme de acest gen au întâmpinat de-a lungul anilor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe