Newsflash
ACTUALITATE OPINII

Scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu

de Dr. Valentin PANTEA - ian. 15 2024
Scrisoare deschisă adresată premierului Marcel Ciolacu

„Înțeleg că există o limitare a serviciilor pe care un medic le poate acorda în contract cu CAS-ul, dar nu înțeleg de ce plata per serviciu este atât de mică.”

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNULUI PREMIER MARCEL CIOLACU

Domnule Prim-Ministru Marcel Ciolacu, 

Îmi permit să vă scriu în calitate de medic de familie de la țară pentru a vă explica importanța muncii medicului de familie, întrucât cred că în calitatea mea de medic de familie practicant înțeleg importanța medicinei de familie mai bine decât un consilier de birou.

Așadar, pot să vă spun că atât eu cât și colegii mei rezolvăm minimum 75-80% din cazurile medicale care ni se prezintă în cabinet. Oricât ar părea de neverosimil, medicina de familie rezolvă cele mai multe cazuri medicale cu cele mai puține resurse (fără internare, fără multe analize, investigații și tratamente scumpe). Acest fapt permite alocarea de resurse medicale pentru cazurile severe și grave care au nevoie de îngrijiri medicale în spital.

Legat de venitul unui medic de familie, vreau să se facă bine diferența între venitul cabinetului medical și venitul medicului de familie. Din ceea ce facturează către CAS medicul de familie, circa o treime reprezintă venitul brut al medicului. Restul de două treim merg pentru salariații cabinetului (asistentă, femeie de serviciu, registratoare, etc), întreținerea cabinetului, consumabile, dotare, etc. Insist asupra acestui aspect întrucât mulți confundă venitul cabinetului cu venitul medicului.

Legat de plata muncii unui medic de familie, e bine de știut că un medic de familie ajunge poate avea un cabinet al lui doar după minim zece de ani de studiu (șase ani de facultate + patru ani de rezidențiat). După încă cinci ani de practică medicală, se poate înscrie la examenul de medic primar. Deci, medicul de familie (la fel ca și ceilalți medici specialiști) are o perioadă lungă de pregătire (unii ies deja la pensie când medicul de familie încă mai susține examene). De-aici se poate înțelege importanța muncii medicului și că această muncă merită o răsplată pe măsură. Acum consultația mea este plătită cu 44 lei brut la care se mai adaugă 25% pentru sporul de medic primar (plata per capita reprezintă banii necesari pentru funcționarea cabinetului, deci nu-i putem include în venitul medicului). După ce plătesc 45% taxe și impozite pot spune că practic sunt plătit cu circa 25 de lei net/consult. Acuma, după pregătirea pe care o am și munca pe care-o fac, și dacă e să compar cu venitul net realizat în alte sectoare, cred că aș merita să fiu plătit mai bine pentru consultațiile pe care le fac în cabinet.

Nu insistat acuma asupra faptului că în medie efectuez peste 30 de consultații/zi în cabinet și că sunt plătit doar pentru 24 de consultații/zi. Toate aceste consultații suplimentare le fac doar pentru că sunt convins că pacienții mei au nevoie de ajutorul meu, fiind "plătit" suplimentar cu aprecierea pacienților mei. Înțeleg că există o limitare a serviciilor pe care un medic le poate acorda în contract cu CAS-ul, dar nu înțeleg de ce plata per serviciu este atât de mică.

Legat de situația medicinei de familie din țară pot să vă spun că din păcate medicii de familie sunt o "specie pe cale de dispariție", în special în rural. Dacă acum câțiva ani erau 11.000 de medici de familie în țară, acum abia dacă mai sunt 9.900 de medici de familie. Deja avem zone rurale în care nu mai există medic de familie de ani de zile, iar primarii caută medici de familie pentru aceste comunități. De aceea iarăși nu înțeleg dorința de a renunța la sporul de rural. Dacă se dorește ca medicii de familie să meargă la țară, dacă se dorește ca și populația din rural să aibă acces la servicii medicale calificate, consider că sporul de rural ar trebui să fie mult mai atrăgător, nu doar simbolic.

S-a ajuns în această situație atât prin retragerea multor medici de familie din activitate (prin pensionare, deces, plecare din țară, etc.) cât și prin faptul că medicina de familie nu mai este atrăgătoare pentru medicii tineri. În general proaspeții medici de familie fie își aleg un alt rezidențiat, fie pleacă să lucreze ca medici de familie în alte țări europene, fugind de medicina de familie din România considerând că este prost plătită pentru câtă muncă și răspundere este într-un cabinet de medicina de familie. Dacă luăm în calcul și faptul că tot mai mulți medici de familie urmează să se pensioneze, media de vârstă a acestora apropiindu-se de 60 de ani, este evident că în aceste condiții va crește deficitul de medici de familie din mediul rural. Deci, viitorul nu sună bine deloc. Cei care sunt în domeniu vorbesc de colpasul medicinei de familie în aceste condiții.

Cu toții am sperat la vremuri mai bune acum 6 luni de zile când am constatat o creștere semnificativă a bugetului alocat medicinei de familie. Nu am fost prea mulțumiți când la final de an am primit doar 40% din facturile ultimelor luni, dar am așteptat răbdători, înțelegând situația economică și deficitul bugetar al tarii, și cu speranța unui an 2024 bun pentru medicina de familie. Din păcate, în ciuda angajamentelor semnate de guvern cu autoritățile internaționale de a aloca 10% din fondul FNUASS-ului medicinei de familie, angajamente asumate și prin Planul Național de Sănătate al guvernului, constatăm că acum suntem amenințați cu tăierea a 35% din veniturile noastre. Dacă pentru unii se vorbește despre "un drept câștigat" care nu mai poate fi tăiat, nu înțeleg de ce se poate tăia din valorile punctelor acordate anterior medicinei de familie. În plus, e anormal să scadă bugetul medicinei de familie în timp de bugetul alocat sănătății crește. Cu toții ne întrebăm unde merg acești bani...

Tot anormal este să crească doar veniturile unor categorii sociale, iar medicilor de familie, care oricum erau subfinantati cronic, să scadă. Dacă se mențin cele propuse de guvern în transparență decizională, medicina de familie ar fi singura categorie socială cu veniturile în scădere în anul 2024.

În plus, pe lângă faptul că se dorește renunțarea la sporul de rural, am văzut că se dorește și tăierea sporului de primariat. Consider că ar fi o mare inechitate, o discriminare față de celelalte specialități medicale, o palmă nemeritată dată medicinei de familie...

Această reducere a bugetului medicinei de familie propusă de guvern pune în pericol existența multor cabinete, în special a celor din rural, întrucât, după cum constatăm cu toții, totul s-a scumpit în ultima vreme (consumabile, carburanți, utilități, etc), mulți medici de familie putând ajunge în situația de închide cabinetele. Dacă deja avem deficit de medici de familie, nu înțeleg de ce se dorește colapsul economic al medicinei de familie cu accentuarea deșertificării mediului rural. Nu cred că trebuie să tăiați toată pădurea din cauza unor uscaturi. Daca tăiați toată pădurea, întreg mediul social va avea de suferit.

O să-mi permit să mai adaug faptul că în Europa medicinei de familie i se alocă 12-14% din bugetul sănătății și că de fapt cei 10% alocați din FNUASS în vară medicinei de familie reprezintă doar 7-8% din bugetul sănătății. De aceea pot să spun că în UE orice sistem medical modern pune bază pe medicina de familie, doar în Romania se pune „acid”. 

Din păcate, în aceste condiții există riscul ca la 1 februarie 2024 medicii de familie să nu mai semneze contractul cu CAS la valorile anunțate prin transparență decizională. 

Dr. Valentin Pantea, medic primar medicină de familie


Notă autor:

Sursa foto: https://www.facebook.com/CiolacuMarcel

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe