Newsflash
Cultură

Dramatizare după romanul „Stai jos sau cazi” - Un personaj cu epilepsie ajunge pe scenă

de Florentina Ionescu - oct. 17 2023
Dramatizare după romanul „Stai jos sau cazi” - Un personaj cu epilepsie ajunge pe scenă

4 octombrie a.c. a fost ziua în care s-a jucat pe o scenă „Stai jos sau cazi”, romanul scris de Bogdan Munteanu. Volumul a fost adaptat și dramatizat de autor, alături de Daniela Șilindean.

Spectacolul este curatoriat de Oltita Cintec, a fost regizat de Cristi Avram și Miruna Hriscu. Au jucat Cocos George, Ioana Natalia Corban, Liliana Mavris Varlan, Dragoș Maftei, Cosmin Rotariu și Ionela Arvinte. 

Premiera spectacolului (dramatizării) după cartea „Stai jos sau cazi” a avut loc în seara de 4 octombrie, în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Pentru Eli Bădică, editoare coordonatoare a imprintului n’autor de la editura Nemira, dedicat autorilor români contemporani, aceasta „e prima dramatizare din n’autor, așa că stau cu inima și pumnii strânși și abia aștept să văd spectacolul”, după cum a mărturisit chiar ea pe o rețea socială, în seara premierei. 

Citiți și: „Semnul de prim ajutor”, dovadă de empatie 

Normalizarea dialogului despre epilepsie 

Am stat de vorbă recent cu Eli Bădică despre semnificația acestui roman, dar mai ales despre dramatizarea lui și transpunerea lui pe o scenă. Bogdan Munteanu, autorul cărții, a adunat în jurul său resurse și oameni implicați, care au vrut să contribuie la normalizarea dialogului despre epilepsie. 

„După Stai jos sau cazi – romanul publicat în februarie 2022 (n’autor, Nemira) și primit excelent de publicul autohton –, după semnele de carte de prim ajutor – cu informații despre cum pot fi ajutate persoanele cu epilepsie în timpul crizelor –, după #locdeprimajutor – mesaje pe asfalt cu același tip de informații –, după rafturi de cărți (#RaftulEpi) și evenimente dedicate (EpiTalks), după kitul Epi, după Epilepsee, dramatizarea și punerea în scenă a cărții par că vin ca o continuare firească. Însă nimic din toate acestea nu ar fi putut exista fără talentul și fără perseverența scriitorului Bogdan Munteanu, care a adunat în jurul său resurse și oameni implicați, care au vrut să contribuie la normalizarea dialogului despre epilepsie”, a declarat Eli Bădică pentru „Viața Medicală”. 

Printre acești oameni implicați la care face referire editoarea coordonatoare a imprintului n’autor se numără: 

  • Oltița Cîntec, critic de teatru, director artistic al Teatrului „Luceafărul” și organizatoarea Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași (FITPTI), care a fost interesată de romanul Stai jos sau cazi și l-a propus în portofoliul teatrului antemenționat; 
  • Daniela Șilindean, teatrolog, care a lucrat la dramatizarea romanului, alături de însuși Bogdan Munteanu; 
  • Cristi Avram, care a semnat adaptarea, regia și elementele scenografice; 
  • Miruna Hriscu, asistentă regie; 
  • George Cocoș, Ioana Natalia Corban, Liliana Mavriș Vârlan, Ionela Arvinte, Cosmin Rotariu, Dragoș Maftei, care fac parte din distribuția spectacolului care a avut premiera la Iași pe 4 octombrie, în prima zi a ediției de anul acesta a FITPTI. 

O miză solidă care schimbă ceva în fiecare dintre noi 

„Tuturor le sunt recunoscătoare pentru munca lor minunată”, a adăugat Eli Bădică. Aceasta a recunoscut că încă din stadiul de manuscris, încă de la primele pagini, romanul lui Bogdan Munteanu a entuziasmat-o: 

„Adevărul e că nu cred că «Stai jos sau cazi» te poate lăsa indiferent. Pe mine, una, m-a entuziasmat de la primele pagini de manuscris, pentru că e o poveste foarte bine scrisă, cu emoție și umor, cu teme și personaje inedite pentru spațiul românesc contemporan, cu o miză solidă. Care, așa cum se întâmplă în cazul literaturii de calitate, are șanse să schimbe ceva în fiecare dintre noi. Care are forța unui fenomen”. 

Citiți și despre: Purple Day: informații de prim ajutor, în stațiile unei linii de autobuz din Timișoara 

În încheiere, Eli Bădică, editoarea coordonatoare a imprintului n’autor (dedicat autorilor români contemporani), a precizat: 

„Tocmai de aceea i-am ținut pumnii luni întregi, cât timp se puneau la punct detaliile cu privire la transpunerea în alt limbaj, acela al unui spectacol de teatru. Și a fost o bucurie infinită să știu că lucrurile avansează, capătă contur și iau forma primelor reprezentații. Cu atât mai mult cu cât acesta este primul titlu (dintr-o mulțime, sper) din n’autor care se joacă pe scenă. Și nu pot decât să-i doresc să aibă o viață lungă și un public curios, empatic și numeros”. 

Protagonistul cu epilepsie nu mai e singur în fața crizelor 

Am stat de vorbă luna aceasta și cu Bogdan Munteanu, autorul romanului „Stai jos sau cazi”. Am vrut să aflu „chiar de la sursă” ce a însemnat pentru el faptul că romanul său a ajuns să fie transpus pe scenă: 

„Înseamnă și mai mulți oameni care nu evită subiectele tabu, ci se apropie de ele. Vin într-o sală de teatru și nu se grăbesc să dea verdicte înainte de a înțelege condiția, limitările impuse de aceasta, momentele de distorsionare a realității, bezna și schimbarea relațiilor cu ceilalți. Cipri, protagonistul cu epilepsie din «Stai jos sau cazi», nu mai e singur în preajma crizelor. Oamenii de acolo sunt cu el, la fel ca și celelalte personaje”. 

Totodată, autorul a subliniat că mai înseamnă conectare directă la lumea „Stai jos sau cazi”. După spectacol, el a primit și mai multe întrebări legate de personaje: „Cine-i Cipri? Vreau să-l cunosc, sigur există în realitate! Dar Iulia? Parcă am văzut-o în sală! Așa-i, există. Unul din o sută de oameni e... Cipri. Unii dintre aceștia au o Iulia alături. Rănitul, un alt personaj cu Epi, și alții ca el, nu sunt atât de norocoși”. 

Bogdan Munteanu - credit foto: Florin Iaru

Și, desigur, dramatizarea romanului său mai înseamnă multe emoții și reacții. „Spectacolul se va juca și la București, la Festivalul Național de Teatru de anul acesta, în cadrul modulului FNT Educațional. Va ajunge în unități de învățământ. Ador, cum se zice”, a mai spus Bogdan Munteanu. 

Totul a pornit de la un... ceai cu aromă de spectacol

Pentru dramatizarea romanului său, autorul a colaborat cu Daniela Șilindean, filolog și critic de teatru. I-a plăcut mult romanul „Stai jos sau cazi”, a scris despre el în revista „Orizont”, unde e arts editor, l-a invitat pe Bogdan Munteanu la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, unde este conferențiar, „să discutăm deschis cu studenții ei, și mi s-a alăturat la mai multe acțiuni de normalizare ale dialogului despre epilepsie. 

Tot Daniela Șilindean i-a făcut romanul cadou Oltiței Cîntec, director al Teatrului de Tineret și Copii „Luceafărul” din Iași și curator al Festivalului International de Tineret pentru Publicul Tânăr de la Iași (FITPTI): „iar când ne-am întâlnit toți trei, la Timișoara, am băut un ceai cu aromă de spectacol”, a recunoscut Bogdan Munteanu. 

Totodată, el a povestit că Daniela și Oltița l-au făcut să se reapropie de teatru, după ani buni de scris și citit proză. „Ne respectăm, ne apreciem, și oare ce poți să-ți dorești mai mult de la prietenii cu care ajungi să lucrezi? De altfel, la toate proiectele la care am participat în ultima vreme, am colaborat cu oameni energici, creativi, cu bun simț, super bazați în domeniile lor de activitate și, evident, fără un ego ieșit din comun”. 

Perspective narative din „culisele creierului” 

Tot în cadrul FITPTI a fost lansat volumul „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative”, (Ed. Gr. T. Popa a Universității de Medicină și Farmacie din Iași), coordonat de Oltița Cîntec, Daniela Șilindean și Richard Constantinescu, a mai povestit autorul romanului „Stai jos sau cazi”. 

„Cartea «Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative» surprinde diverse perspective (a specialistului epileptolog, a criticului de teatru, a scriitorului, a istoriografului, a actorului, a regizorului) și invită cititorii la blândețe și empatie. Relatările sunt dublate de imagini din spectacolul „Stai jos sau cazi”. E un demers unic în spațiul universitar românesc. Și o mare bucurie”, a conchis Bogdan Munteanu. 

Puteți citi mai multe despre lansarea cărții „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative” pe site-ul UMF Iași. Iar la acest link puteți citi primele impresii pe marginea spectacolului după romanul „Stai jos sau cazi”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe