Newsflash
ACTUALITATE Știri

Unul din trei români are epilepsie rezistentă la tratament

de Cristina GHIOCA - feb. 12 2024
Unul din trei români are epilepsie rezistentă la tratament

Aproximativ 500.000 de români sunt diagnosticați cu epilepsie, iar o treime dintre aceste cazuri sunt rezistente la tratament.

Aproximativ 50 de milioane  de persoane din lumea întreagă suferă de epilepsie, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în contextul Zilei internaționale de combatare a epilepsiei. Această zi este marcată anual, în a doua luni din luna februarie.

La nivel global, se estimează că 5 milioane de oameni sunt diagnosticați cu epilepsie în fiecare an, potrivit OMS. În țările cu venituri mari, incidența anuală a acestei afecțiuni este de 49 de persoane ​​la 100.000 de locuitori, în timp ce în țările cu venituri mici și medii, aceasta poate ajunge la 139 la 100.000. 

De altfel, aproximativ 80% dintre cazurile de epilepsie provin din țările cu venituri mici și mijlocii. În România, potrivit estimărilor, 500.000 de persoane suferă de această boală. Cu acces adecvat la tratament, aproximativ 70% dintre pacienți ar putea pune capăt crizelor epileptice. Din păcate însă, accesul la medicamente antiepileptice nu este la fel de facil peste tot în lume. 

Potrivit OMS, în țările cu venituri mici, aproximativ trei sferturi dintre pacienți ar putea să nu aibă acces adecvat la tratamentul de care au nevoie.  Aceasta pentru că, în aceste state, ca și în cele cu venituri mijlocii, există o disponibilitate redusă a medicamentelor împotriva crizelor epileptice. Datele unui studiu recent  citat de OMS au arătat că în sectorul public din aceste țări, disponibilitatea acestor produse ar fi sub 50%.

Pe de altă parte, deși există numeroase  opțiuni terapeutice pentru gestionarea epilepsiei, a crescut numărul cazurilor de epilepsie rezistentă la tratament. Un studiu publicat online arată că aproape 30% dintre cazurile de epilepsie sunt rezistente la tratament. Și pentru România estimările arată că aproximativ o treime dintre cazurile de epilepsie din țara noastră sunt rezistente la tratament.


Notă autor:

Foto: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe