Newsflash
Internaționale

FDA aprobă un tratament oral pentru depresia postpartum

de Dr. Mariana MINEA - aug. 11 2023
FDA aprobă un tratament oral pentru depresia postpartum

Este vorba de un tratament cu administrare orală destinat depresiei postpartum (PPD). Medicamentul, zuranolone, este un steroid neuroactiv

     Eficacitatea sa a fost testată prin două studii multicentrice, randomizate, controlate prin placebo, de tip dublu-orb. Prospectul medicamentului atenţionează asupra riscului ca acesta să afecteze capacitatea pacientei de-a șofa și de-a efectua alte activităţi potenţial periculoase și recomandă evitarea lor timp de 12 ore de la administrare. O doză unică de 50 mg se va administra odată cu masa de seară, timp de 14 zile consecutive. Substanţa prezintă risc teratogen, astfel că mama va trebui să utilizeze metode de contracepţie pe perioada tratamentului și timp de o săptămână de la întreruperea lui. Printre efectele secundare asupra mamei se numără ameţeala, diareea, oboseala, nazofaringita, infecţia de tract urinar și apariţia gândurilor suicidare.

Medicamentul a fost aprobat în regim accelerat (Fast Track) și cu prioritate. Companiile producătoare, Sage și Biogen, au solicitat aprobarea sa și pentru tratarea pacienţilor cu depresie clinică. Însă a considerat că studiile existente nu oferă dovezi substanţiale privind eficacitatea medicamentului la acești pacienţi.

 


Notă autor:

https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/us-fda-approves-biogen-sage-therapeutics-pill-clinical-depression-2023-08-04/
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-oral-treatment-postpartum-depression

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe