Newsflash
Cultură

Genţile care au făcut istorie

de Dr. Raluca BULEA - nov. 10 2023
Genţile care au făcut istorie

La București poate fi vizitată o expoziţie mai puţin obișnuită dedicată... genţilor. Aceasta a plecat din Londra și a poposit în ţara noastră după ce a trecut prin Belgia și Hong Kong.

Ediţia de toamnă a Art Safari, care este deschisă pentru public până la 14 ianuarie 2024, ne oferă oportunitatea de a parcurge traseul prin timp și prin lume al unui obiect care, cel puţin pentru doamne, poate fi considerat indispensabil: geanta. Expoziţia este organizată de unul dintre cele mai renumite muzee din capitala britanică: Victoria and Albert Museum.

Contrar a ceea ce ne-am putea imagina la vederea titlului, „Bags: Inside Out” nu este doar o expoziţie despre modă, ori despre obiecte faimoase purtate de persoane încă și mai cunoscute. Este, în primul rând, o incursiune în devenirea unui obiect cu evidente valenţe practice, de utilitate imediată. Unul care s-a transformat și s-a reinventat în fiecare perioadă istorică, odată cu schimbările survenite în societate și cu nevoile celor care îl utilizau.

O primă secţiune, „O geantă pentru orice ocazie”, este dedicată aspectului practic, în care geanta este un conţinător pentru diferitele lucruri pe care trebuie să le purtăm asupra noastră sau pe care trebuie să le ducem dintr-un loc în altul. În cadrul ei putem vedea o poșetă brodată a Reginei 
Elisabeta I a Angliei, în care era păstrat marele sigiliu regal. Totodată, putem admira obiecte de călătorie ori provenite din arsenalul militar, care au dat noi dimensiuni genţilor, atât la propriu, cât și la figurat.

Legătura dintre obiect și proprietar

Cea de-a doua zonă a expoziţiei explorează legătura dintre genţi și persoanele care le folosesc, fiind intitulată „Statut și identitate”. În mod firesc, aici pot fi admirate „vedetele”, genţi ale unor creatori de modă cu nume de rezonanţă, care au fost purtate de actriţe ori prinţese. În același timp, este explorat modul în care aceste accesorii pot fi utilizate ca mijloace de transmitere a unor mesaje publicitare, dar și a altora cu impact social, depășind astfel zona frivolităţilor.

În aceeași direcţie, sunt prezentate și o serie de modele care au fost create din materiale reciclate. Scopul a fost acela de a crește gradul de conștientizare și de implicare a publicului larg în folosirea responsabilă a resurselor și în gestionarea corectă a deșeurilor. În final, trecem în spatele cortinei, pătrunzând într-un atelier reconstituit în expoziţie. Acesta ne arată care sunt etapele de creaţie, de lucru efectiv și de promovare ulterioară a acestui gen de produs. Astfel, avem imaginea completă și, dincolo de reflecţiile profunde, cu siguranţă vom avea și momente de amuzament, la vederea unora dintre genţile cu forme dintre cele mai neobișnuite.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe