Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Identificarea intraoperatorie a glandelor paratiroide

de Florentina Ionescu - iul. 21 2023
Identificarea intraoperatorie  a glandelor  paratiroide

Cercetătorii chinezi* au dezvoltat un dispozitiv bazat pe fluorescenţă, care permite identificarea rapidă și non-invazivă a glandelor paratiroide în timpul intervenţiei chirurgicale la nivelul glandei tiroide.

Noul instrument, numit PTS (Parathyroid Detection System), a primit recent certificatul oficial de înregistrare ca dispozitiv medical. Intervenţia chirurgicală este metoda preferată de tratament în cazul cancerului tiroidian, însă, pentru chirurgi, este o adevărată provocare diferenţierea între glanda paratiroidă și ţesutul sănătos din jur. Din acest motiv, crește riscul de a leza glandele paratiroide. Astfel, există nevoia de a le identifica mai rapid în timpul intervenţiei chirurgicale. 

Unul dintre membrii echipei de cercetători, Zhang Yang, a explicat că el și colegii săi au căutat, de fapt, o abordare bazată pe fluorescenţă pentru a detecta mai repede aceste glande: „Ţesutul paratiroid prezintă o exprimare extrem de puternică a unei proteine specifice, rezultând într-o autofluorescenţă. Așa că noi am profitat de aceasta pentru a detecta intraoperator non-invaziv glandele paratiroide”.

După ani de cercetare și dezvoltare, echipa a reușit să construiască structura unui dispozitiv optic care asigură o performanţă excelentă și o acurateţe foarte mare. Detectorul de glande paratiroide folosește o tehnologie non-invazivă care poate identifica semnalele fluorescente în ţesutul paratiroid și în cele din vecinătatea lui, în timpul intervenţiei chirurgicale. Pe baza semnalelor de fluorescenţă, medicii beneficiază de o analiză și de un feedback 
în timp real. Cercetările clinice au confirmat deja  valoarea clinică a acestei noi tehnologii. 


Surse:
*https://english.cas.cn/newsroom/research_news/tech/202307/t20230704_333248.shtml
https://medicalxpress.com/news/2023-07-noninvasive-device-rapid-parathyroid-thyroid.html

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe