Newsflash
ACTUALITATE Hi-tech & Gadgets

Monitorizare prin canalul auditiv

de Florentina Ionescu - aug. 4 2023
Monitorizare prin canalul auditiv

Cercetătorii au creat un dispozitiv de ultimă generaţie, spiralat, care monitorizează activitatea cerebrală și este plasat în interiorul canalului auditiv.

Create pentru a servi mai multor scopuri, interfeţele de tip creier-computer (în original, brain-computer interfaces sau BCI) încorporează, de obicei, electrozi ce se aplică pe scalp sau unii implantaţi chiar în creier. Acum, însă, oamenii de știinţă au descoperit o nouă interfaţă tip BCI, mai puţin invazivă. 

Astfel, dispozitivul poate fi introdus în canalul auditiv al pacientului, în funcţie de nevoi. Micul dispozitiv experimental BCI a fost dezvoltat de o echipă de cercetători de la Universitatea Tsinghua din China și este cunoscut sub numele de SpiralE. 

El măsoară doar 50 mm în lungime și 3 mm în diametru. Are forma unei panglici dreptunghiulare cu mai multe straturi, cu o extremitate dispusă în spirală, care îi permite să fie introdusă cu ușurinţă în canalul auditiv al pacientului. O lucrare ce prezintă cercetarea acestui dispozitiv a fost publicată recent în Nature Communications*. 


Surse:
*https://www.nature.com/articles/s41467-023-39814-6
https://newatlas.com/medical/spirale-ear-canal-bci/


Notă autor:

Foto: SpiralE din Nature Communications (2023)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe