Newsflash
ACTUALITATE Știri

Infarctul și AVC-ul, favorizate de alimentele ultraprocesate (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - aug. 29 2023
Infarctul și AVC-ul, favorizate de alimentele ultraprocesate (studiu)

Riscul de hipertensiune arterială, boli cardiace, infarct miocardic și accident vascular cerebral crește semnificativ ca urmare a consumului de alimente ultraprocesate, relevă două noi cercetări.

Cercetările au fost prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie, desfășurată la Amsterdam, relatează The Guardian.

Potrivit primului studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a reieșit că persoanele care au consumat cea mai mare proporție de alimente ultraprocesate (UPF) în dieta lor aveau 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută, față de cele cu cea mai scăzută proporție. 

Al doilea studiu, o metaanaliză care a cuprins mai mult de 325.000 de bărbați și femei, a arătat că oamenii care au mâncat cele mai multe UPF au avut cu 24% mai multe șanse de a avea evenimente cardiovasculare, inclusiv infarct, accident vascular cerebral și angină pectorală.

S-ar putea ca alimentele pe care le considerați sănătoase să contribuie de fapt la dezvoltarea hipertensiunii arteriale”, a declarat Anushriya Pant, de la Universitatea din Sydney, una dintre cercetătoarele implicate în analizele menționate. 

Conform studiilor anterioare, consumul de alimente ultraprocesate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitate, diabet de tip 2 și cancer.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe