Newsflash
ACTUALITATE Știri

Infecţia cu HIV rămâne un paradox

de Florentina Ionescu - dec. 8 2023
Infecţia cu HIV rămâne un paradox

Deși în ţara noastră s-au făcut progrese remarcabile în diagnosticarea și tratarea HIV în ultimele trei decenii, din păcate infecţia cu acest virus a început să fie tot mai bagatelizată de medici și de populaţie.

Medici și reprezentanţi ai autorităţilor au discutat despre situaţia pacienţilor cu HIV din România, în cadrul unei dezbateri organizate cu prilejul Zilei Mondiale SIDA. Aceștia au prezentat și evoluţia numărului de cazuri noi din ţara noastră. Numărul persoanelor nou diagnosticate cu HIV este mai mare decât în ultimii ani. La 30 iunie 2023 erau în viaţă 18.015 persoane infectate cu HIV, conform datelor prezentate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase (INBI) „Prof. Dr. Matei Balș”. În 2023 au fost diagnosticate 505 cazuri noi de infecţie cu HIV.

Doctorul Cătălin Apostolescu, managerul INBI „Prof. Dr. Matei Balș”, a afirmat că trăim un mic paradox: „În ultimii 30 de ani s-au făcut progrese remarcabile în diagnosticarea și tratarea infecţiei HIV, care au dus la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor pacienţi. Atât în rândul medicilor, cât și în rândul populaţiei, infecţia HIV a început să fie bagatelizată. Nimeni nu se mai gândește la ea”. Infecţia HIV și epidemia HIV vor continua să existe. Din păcate, încă se fac prea puţine eforturi în ţara noastră pentru a menţine infecţia HIV în atenţia opiniei publice, a punctat medicul.

Probleme vechi și noi

Dezbaterea a adus în atenţia publică problemele cu care se confruntă pacienţii cu HIV din România, pe lângă întreruperi de tratament sau întârzieri în efectuarea analizelor specifice. În 2023, aceste persoane au pierdut aproape în majoritate dreptul la o pensie de invaliditate, prin modificarea criteriilor medicale de încadrare în invaliditate*.

Generaţia de copii infectaţi cu HIV în sistemul sanitar în perioada 1988-1990 nu are cum să îndeplinească aceste criterii, a atras atenţia Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA): „Începând cu anul 2010, cei mai mulţi dintre ei (care astăzi au aproximativ 35 de ani – n.red.) au beneficiat de pensie de invaliditate, în baza vechilor criterii de încadrare. Chiar dacă ar putea lucra, (...) nimeni nu angajează oameni fără experienţă, fără o pregătire profesională, cu risc permanent de concedii medicale”. În acest context, el a făcut un apel către autorităţi să nu taie dreptul acestor persoane la pensie de invaliditate.

*Prin HG 1542/19.12.2022 și prin noua lege a pensiilor care impune un număr de ani de stagiu de cotizare 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe