Newsflash
ACTUALITATE Știri

Numărul bolilor cu transmitere sexuală crește vara

de Florentina Ionescu - aug. 24 2023
Numărul bolilor cu transmitere sexuală crește vara

Medicii ginecologi avertizează că după vacanța de vară crește numărul bolilor cu transmitere sexuală și, implicit, crește numărul cazurilor de infecții cu HPV.

Motivul este unul simplu: contactele sexuale sunt mai frecvente vara, iar protecția este lăsată în plan secundar. 

„După vacanțele de vară ne confruntăm cu un număr mai mare al pacientelor care au contractat o boală cu transmitere sexuală. De ce se întâmplă acest fenomen? În primul rând, [din] lipsa protecției. De cele mai multe ori, tinerii pun în plan secundar utilizarea prezervativului, cea mai sigură metodă de protecție. Mersul mai frecvent la piscină este iarăși un motiv pentru care crește frecvența bolilor cu transmitere sexuală”, spune dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie. 

Potrivit medicului citat, alte aspecte la care pacienții ar trebui să fie extrem de atenți, în timpul călătoriilor, sunt: mersul la o toaletă publică, lenjeria sau prosoapele hotelurilor și, bineînțeles, igiena intimă, dar și a mâinilor. 

„Menținute o perioadă mai lungă de timp, și tampoanele intravaginale pot reprezenta un factor care favorizează infecțiile în sfera genitală”, adaugă dr. Mirela Vasile. 

Atenție la infecția cu HPV! 

Finalul de vară aduce în cabinetul medicilor ginecologi paciente tinere și nu numai, cu afecțiuni care le pot pune în pericol sănătatea. O boală cu transmitere sexuală nu „vine la pachet” doar cu disconfortul aferent, ci cu o afecțiune care le poate pune în pericol sănătatea, se arată într-un comunicat transmis redacției. 

„Cele mai frecvente afectiuni genitale sunt: candidoza vaginală, bolile inflamatorii pelvine date de chlamydia, mycoplasma și ureaplasma. De asemenea, crește incidența infecției cu HPV! La fel de alarmant este și faptul că un contact sexual neprotejat poate duce și la alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: hepatitele B și C, sifilisul și infecția cu HIV”, completează medicul ginecolog. 

Ghidul analizelor pentru final de vară 

După o vară plină de distracții și, poate, o lipsă a prevenție, „ghidul analizelor de vară” este necesar, atrag atenția medicii. Iată care sunt cele mai importante analize, în opinia doctorului citat:

„Prezența la medicul ginecolog este primul pas... și cel mai important. Controlul este personalizat, dar există un set de analize necesar pentru final de vară: 

  • Examenul complet al secreției vaginale; 
  • Testul pentru Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma din secreția vaginală; 
  • Testul HPV cu detecțiie și genotipare; 
  • Teste de sânge pentru bolile cu transmitere sexuală: hepatita B, hepatita C, VDRL (n.red. - metodă care poate confirma infecția cu sifilis) și HIV”.  

Medicul menționează și că, pentru anumite boli cu transmitere sexuală, cum ar fi hepatitele sau infecția cu HIV, există o perioadă de incubație. Aceste boli nu vor determina imediat modificări ale rezultatelor analizelor. Pentru aceste tipuri de infecții, testarea se recomandă la maximum trei luni de la finalul vacanței, dacă au existat contacte sexuale neprotejate. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe