Newsflash
ACTUALITATE Știri

INS: Câte cabinete medicale au fost în România, în anul 2023

de Florentina Ionescu - iul. 2 2024
INS: Câte cabinete medicale au fost în România, în anul 2023

În anul 2023, rețeaua sanitară din România a avut aproximativ 17.000 de cabinete stomatologice independente, cu 605 unități mai multe decât în anul precedent, se arată într-un raport publicat de Institutul Național de Statistică.

Rețeaua sanitară din țara noastră a dispus, în anul 2023, de peste 14.000 de cabinete medicale independente de specialitate, cu 744 unități mai multe decât în anul 2022; aproximativ 17.000 de cabinete stomatologice independente, cu 605 unități mai multe decât în anul precedent; peste 10.000 de cabinete de medicină de familie, în scădere cu 178 cabinete față de anul 2022, potrivit documentului de pe site-ul INS.

Medicina primară

Medicina primară, asigurată prin rețeaua de cabinete medicale de familie, reprezintă primul contact al populației cu sistemul sanitar, atât pentru diagnosticarea și tratarea unor boli, cât și pentru realizarea examenelor medicale preventive. Cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcționat în mediul urban, 6.200 cabinete comparativ cu 4.100 cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulți locuitori* comparativ cu un cabinet din mediul urban. 

Asistența medicală ambulatorie de specialitate 

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate este asigurată prin unităţi specializate de tipul ambulatoriilor de specialitate, centrelor medicale şi stomatologice, policlinicilor, centrelor de diagnostic și tratament etc., unități care sunt situate, în majoritate, în mediul urban. 

Rețeaua cabinetelor medicale independente de specialitate şi cea a cabinetelor stomatologice independente – parte a sistemului de asigurare a asistenţei medicale ambulatorii – este situată, de asemenea, în cea mai mare parte în mediul urban. 

În timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcționat 13.700 cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 cabinete). În consecință, raportat la populația după mediu de rezidență, numărul mediu de locuitori* care a revenit unui astfel de cabinet medical a fost de 15,8 ori mai mare în mediul rural, față de mediul urban.

*La calculul indicatorilor relativi s-a utilizat populaţia rezidentă la 1 iulie 2022 pentru anul 2022 și la 1 ianuarie 2023 pentru anul 2023 (populația rezidentă la 1 iulie 2023 va fi disponibilă în ianuarie 2025) și, din acest motiv, indicatorii relativi pentru anul 2023 au caracter provizoriu. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe