Newsflash
ACTUALITATE Știri

Proiectul „Zonele albastre ale longevității în România”, axat pe o abordare duală

de Magdalena Tănăsescu - iul. 4 2024
Proiectul „Zonele albastre ale longevității în România”, axat pe o abordare duală

Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a lansat proiectul „Zonele albastre ale longevității în România”.

Este vorba de o inițiativă unică în țara noastră, care își propune să cartografieze și să analizeze zonele din țară unde oamenii trăiesc o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Proiectul beneficiază de implicarea unui grup de experți de renume și va crea pentru prima dată o hartă detaliată a longevității în România, concentrându-se pe localitățile cu un procent ridicat de seniori peste 90 de ani. În cadrul cercetării va fi adoptată o abordare duală, combinând metode cantitative și calitative pentru a oferi o imagine completă a longevității în țara noastră”, se menționează într-un comunicat al fundației.

Studiul cantitativ va folosi datele pentru a identifica zonele cu cea mai mare incidență a longevității. Această parte a cercetării va permite echipei să creeze o hartă detaliată a „zonelor albastre” din România. 

Pe de altă parte, studiul calitativ va analiza factorii ce țin de stilul de viață, cum ar fi dieta, activitatea fizică, relațiile sociale și managementul stresului, care contribuie la longevitatea remarcabilă a locuitorilor acestor zone.

Rezultatele cercetării științifice, realizată în premieră în țara noastră, vor afla răspunsurile la întrebări precum: „Unde se trăiește mai mult în România și de ce?”.

România se confruntă cu provocări demografice semnificative, având una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană.

Conform datelor Eurostat din 2023, România are o speranță de viață de doar 76,6 ani, situându-se pe locul trei de la finalul clasamentului în UE. În contrast, Spania conduce clasamentul cu o speranță de viață de 84 de ani, urmată de Italia (83,8 ani) și Malta (83,6 ani). Aceste cifre reflectă o discrepanță semnificativă între estul și vestul Europei, țările mediteraneene și Scandinavia înregistrând cele mai bune rezultate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe