Newsflash
ACTUALITATE Internaționale Newsflash

Ce beneficii are cacaua, conform studiilor

de Florentina Ionescu - iul. 4 2024
Ce beneficii are cacaua, conform studiilor

Cacaua ar putea fi de ajutor în ceea ce privește scăderea riscului de colesterol mare și în scăderea tensiunii arteriale.

Prin consumul de extract de cacao sau de ciocolată neagră cu un conținut mare de cacao s-a observat că aceasta poate reduce mai mulți factori de risc cardiovascular, conform unui meta-studiu, scrie Medical News Today. 

Un nou meta-studiu a avut în vedere analiza mai multor trialuri clinice controlate și randomizate pentru a vedea efectul consumului de cacao asupra factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare. Folosirea pudrei de cacao a fost asociată, arată sursa menționată, cu diverse grade de îmbunătățire a colesterolului total și a colesterolului LDL (așa-numitul colesterol „rău”); a mai fost asociată cu îmbunătățirea tensiunii sistolice și tensiunii diastolice, precum și cu îmbunătățirea glicemiei a jeun („pe nemâncate”). Toți aceștia sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. 

Cercetătorii au mai descoperit că consumul de cacao nu are niciun fel de efecte asupra greutății corporale, indicelui de masă corporală, circumferinței taliei, trigliceridelor, colesterolului HDL (numit și colesterol „bun”), valorii hemoglobinei glicozilate (HbA1c), aceasta din urmă fiind un important biomarker în diabetul zaharat. 

Acest meta-studiu a analizat 31 de studii clinice randomizate, controlate, care au urmărit evoluția factorilor de risc de mai sus. trialurile clinice luate în calcul pentru ampla analiză au implicat, în total, 1.986 de participanți. 

În total, grupul de intervenție a inclus 1.110 participanți care au consumat fie extract de cacao, fie ciocolată neagră cu un conținut de 70% cacao ori un conținut mai mare de 70% de cacao pe o perioadă de cel puțin patru săptămâni

Grupul de control a avut în total 876 de participanți care au consumat placebo, ciocolată albă sau ciocolată cu lapte care aveau un conținut de cacao mai mic de 70%. 

Majoritatea studiilor analizate au implicat participanți cu una sau mai multe condiții medicale, cum ar fi: sindromul metabolic, dislipidemia, pre-hipertensiunea arterială sau hipertensiunea, excesul ponderal, diabetul de tip 2 și rezistența la insulină. 

În media, analiza acestor 31 de studii a scos la iveală (rezultatele au fost publicate aici): 

  • o scădere cu 8,35 mg/dl în colesterolul total, 
  • o scădere cu 9,47 mg/dl a colesterolului LDL, 
  • o scădere de 4,91 mg/dl a glicemiei a jeun (pe nemâncate) 
  • o scădere cu 2,52 mmHg a presiunii sistolice 
  • o scădere cu 1,58 mmHg a presiunii diastolice. 

Notă autor:

Foto de Delphine Hourlay: https://www.pexels.com/photo/close-up-photography-of-cocoa-powder-691152/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe