Newsflash
ACTUALITATE Newsflash Știri

FDA a dat „undă verde” pentru un nou tratament împotriva Alzheimer

de Magdalena Tănăsescu - iul. 4 2024
FDA a dat „undă verde” pentru un nou tratament împotriva Alzheimer

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a dat undă verde comercializării unui nou tratament împotriva Alzheimer, care încetineşte evoluţia bolii.

Medicamentul Kisunla (donanemab) este dezvoltat de laboratorul american Eli Lilly și acționează prin atacarea aşa-numitelor plăci amiloide, care se găsesc în creierul pacienţilor cu Alzheimer.

Aceste plăci se depun între celulele nervoase din cortexul cerebral şi întrerup conexiunile dintre neuroni.

Donanemab face parte dintr-o nouă categorie de tratamente pentru boala Alzheimer, bazate pe imunoterapie, un proces care mobilizează în mod direct celulele imunitare pentru a acţiona asupra acestor plăci.

Un comitet consultativ de experţi recomandase, la începutul lunii iunie a.c., autorizarea în vederea comercializării a medicamentului Kisunla (donanemab), care se administrează prin injectare intravenoasă.

În studiile clinice, donanemab a încetinit evoluţia acestei boli degenerative, deşi a provocat efecte secundare grave la unii pacienţi, în special hemoragii cerebrale.

„Datele clinice au demonstrat într-o manieră convingătoare că Kisunla a redus rata declinului cognitiv şi funcţional la pacienţii care prezentau simptome moderate de pierdere cognitivă şi demenţă senilă, asociate bolii Alzheimer”, a comentat Teresa Buracchio, directoare a Biroului de Neuroştiinţe din cadrul FDA, citată de Agerpres

Eli Lilly efectuează în prezent studii clinice asupra unui alt tratament destinat încetinirii progresiei bolii Alzheimer, remternetug, cu rezultate preliminare pozitive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe