Newsflash
ACTUALITATE Știri

INSP: Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani

de Magdalena Tănăsescu - oct. 10 2023
INSP: Prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani

În România, prevalenţa tulburărilor mintale şi de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, de la aproximativ 1.566 cazuri la 100.000 de persoane în anul 2012, la aproximativ 2.890 cazuri la 100.000 de persoane în anul 2021.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintaleprevalența bolilor psihice a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la valoarea de aproximativ 218,3 de cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2012 la valoarea de aproximativ 1303,5 cazuri la 100.000 de locuitori în anul 2021.

Spre deosebire de afecţiunile somatice, identificarea şi intervenţia timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor şi teama de stigmatizare. Persoanele care suferă de afecţiuni mintale au nevoie de suport şi asistenţă medicală, dar stigmatizarea, discriminarea şi încălcările drepturilor oamenilor cu afecţiuni mintale sunt larg răspândite în comunităţile de pretutindeni”, susțin specialiștii din cadrul institutului.

Conform INSP, pentru fiecare ţară este necesară identificarea acţiunilor prioritare.

„Beneficiile investiţiei în domeniul sănătăţii mintale sunt clare: se reduce suferinţa şi sănătatea publică este îmbunătăţită, se realizează o mai puternică protecţie a drepturilor omului şi se obţin rezultate economice şi sociale mai bune”, se menționează în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe