Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

A fost descoperită gena care poate îmbunătăți tratamentul sclerozei multiple

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 18 august 2020, ora 17:02

Cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia, au identificat gena Gsta4, care protejează un anumit tip de celule din creier de la distrugere.

Potrivit ultimelor cercetări ale oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, gena Gsta4 ar putea fi utilă în crearea unui tratament pentru scleroza multiplă, scrie pravda.ru.

sursa imagine glas.ru
Sursă imagine: glas.ru

 

Sursa citată precizează că scleroza multiplă reprezintă un pericol pentru sistemul nervos central. Iar informațiile despre o nouă genă îi poate ajuta pe cercetători să studieze mai profund boala pentru a crea un medicament care să o trateze.

„Rezultatele noastre sunt deosebit de interesante din mai multe motive. Se știe prea puțin despre mecanismele care stau la baza sclerozei multiple progresive, prin care mă refer la faza bolii în care oligodendrocitele și neuronii din creier mor fără a se reface”, a declarat cercetătorul departamentului de neurologie clinică al Institutului Karolinska, Karl Karlström.

Cercetătorii suedezi au studiat posibilele mecanisme care influențează procesul de maturizare a oligodendrocitelor în celule funcționale, precum și supraviețuirea lor.

„Principalul pericol al sclerozei multiple este că neuronii din creier nu sunt capabili să se repare singuri după leziuni. Sunt ca niște fire care au nevoie de un capac de protecție. Funcția de izolare pentru ei este îndeplinită de oligodendrocite, al căror sistem imunitar începe să atace patologia în stadiile incipiente”, potrivit tdnu.ru.

Etichete: gena Gsta4 scleroza multipla sistem nervos oligodendrocite

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.