Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Antihistaminicele ar putea fi de ajutor la cei cu melanom

Viața Medicală
Florentina Ionescu marţi, 12 mai 2020, ora 11:30

Un studiu de la Universitatea Lund din Suedia indică faptul că aceste medicamente folosite în alergii ar putea îmbunătăți supraviețuirea pacienților care suferă de forme grave de cancer de piele, precum melanomul.

melanom malign antihistaminice studiu

Unul dintre cercetătorii din spatele acestui studiu, care a fost publicat recent în jurnalul „Allergy”, profesorul Håkan Olsson, spune că studiile anterioare au arătat că aceleași antihistaminice au beneficii în ceea ce privește supraviețuirea în cancerul mamar:

„Acum vedem același lucru în privința melanomului malign. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma rezultatele”.

În acest studiu, oamenii de știință au examinat folosirea a șase antihistaminice la pacienții diagnosticați cu melanom malign, scrie medicalxpress.com: desloratadină, cetirizină, loratadină, clemastină, ebastină și fexofenadină. Apoi cercetătorii au analizat informațiile din trei mari registre (unul dedicat medicamentelor prescrise, unul al celor cu cancer și unul cu cauza morții pacienților) pentru toate persoanele din Suedia, între anii 2006 și 2014, care au primit primul diagnostic de cancer de piele, în total fiind 24.562 de persoane. Dintre acești indivizi, 1.253 erau persoane care foloseau antihistaminice.

Cele mai multe persoane au folosit desloratadină (395), cetirizină (324), loratadină (251) sau clemastină (192). Celelalte antihistaminice din listă au fost folosite de un număr considerabil mai mic de persoane. Apoi toate aceste persoane au fost urmărite pe o perioadă de câțiva ani, pânp la 31 decembrie 2018.

„Am observat o îmbunătățire a supraviețuirii în rândul persoanelor care au folosit desloratadină și până la un anumit punct și la cei care au luat loratadină, în special la cei din grupa de vârstă de peste 65 de ani, când am comparat acești pacienți cu cei care nu au folosit antihistaminicele. Folosirea celorlalte antihistaminice nu a arătat un efect semnificativ în ceea ce privește supraviețuirea. Întrebuințarea desloratadinei și a loratadinei a părut să reducă și riscul de a dezvolta un nou melanom malign”, a declarat profesorul Håkan Olsson.

În prezent, echipa de cercetători plănuiește experimente pe animale și studii randomizate pentru a înțelege mai bine mecanismele din spatele acestui efect, doza corespunzătoare și perioada optimă de tratament cu antihistaminice.

Sursa foto: pixabay.com

Etichete: alergii antihistaminice melanom

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.