Newsflash
Dosar

Prezentare de caz: Nevii atipici versus melanomul în fază incipientă

de Dr. Cristina Irimia - aug. 4 2023
Prezentare de caz: Nevii atipici versus melanomul în fază incipientă

Diagnosticul clinic, inclusiv cel dermatoscopic al melanomului în fază incipientă, este o provocare pentru medicul dermatolog. Modificările pe care le presupune pot fi subtile și greu de diferenţiat de cele ale nevilor atipici.

Nevii (aluniţele) sunt formaţiuni benigne foarte comune, care iau naștere prin proliferarea intraepidermică sau intradermică a melanocitelor. O formă particulară de nevi e reprezentată de cei atipici, cu forme neregulate, cu numeroase indentaţii și „fugă de pigment”. 

Aceștia din urmă trebuie diferenţiaţi de melanoame (mai ales de cele superficiale, extensive în suprafaţă, în faza de creștere radială – „în pată de ulei”). În formularea diagnosticului clinic trebuie avut în vedere că, prin definiţie, termenii „displazie” și „in situ” sunt strict histopatologici, motiv pentru care aceștia nu pot fi introduși. Totuși, modificările atipice ale nevilor pot fi vizibile în timpul examenului fizic.

Semnul ugly duckling

 În cazul de faţă, pacientul V. în vârstă de 47 de ani, fără antecedente de afecţiuni dermatologice, s-a prezentat pentru un control de rutină, la care s-au observat o multitudine de nevi distribuiţi mai ales pe zonele expuse la soare (mâini, torace). Leziunea care a atras atenţia clinicianului (the ugly duckling sign) a fost cea 
evidenţiată în foto 1.

În cazul nevului fotografiat se poate aplica regula ABCDE  – acronimul următoarelor semne clinice de alarmă: asimetrie (Asimetry), margini neregulate (Border), culoare neomogenă (Colour), cu zone de nuanţe diferite (vizibile mai ales dermatoscopic), dimensiune (Dimension) mai mare de 6 mm și elevaţie (Elevation).  

Configuraţia dermatoscopică (foto 2) a leziunii din imagine este foarte alarmantă. 

Aceasta prezintă o asimetrie pigmentară și structurală marcată, o pigmentaţie policromatică intensă, prezenţa de globule cu distribuţie neuniformă și structuri ciano-leucopigmentare (aparente zone de „regresie”). O astfel de leziune trebuie întotdeauna excizată chirurgical și trimisă către examinare histopatologică. În cazul prezentat, diagnosticul prezumtiv a fost de nev melanocitar atipic.

 Iar examenul histopatologic a confirmat suspiciunea de displazie prin observarea cuiburilor de nevocite fuzionate, a crestelor interpapilare elongate, a infiltratului limfocitar dermic și a creșterii raportului nucleocitoplasmatic.

Prevenţia este mai bună decât vindecarea

Autoexaminarea pielii și prezentarea precoce la medic, la prima leziune suspectă, sunt esenţiale pentru a preveni dezvoltarea ulterioară a unor formaţiuni mult mai greu de tratat cu prognostic rezervat. 

La toate acestea se adaugă și evitarea expunerii excesive la soare, mai ales în copilărie. Chiar dacă medicina modernă a evoluat și există multe terapii noi, prevenţia este întotdeauna mai bună decât vindecarea.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe