Newsflash
Internaționale

Complicaţiile DZ tip 2 cu debut în adolescenţă

de Dr. Diana Andronache - aug. 6 2021
Complicaţiile DZ tip 2  cu debut în adolescenţă

Potrivit unui studiu prospectiv publicat recent, complicaţiile DZ tip 2 cu debut la vârstă tânără apar precoce și sunt mai severe decât în cazul bolii cu debut la vârstă adultă.

poza 1Incidenţa diabetului zaharat tip 2 (DZ tip 2) cu debut la o vârstă tânără a crescut cu 4,8% în fiecare an în perioada 2002-2012, în paralel cu creșterea incidenţei obezităţii în rândul copiilor din SUA.

S-a observat că mecanismele patologice implicate, precum dezvoltarea rezistenţei la insulină și afectarea funcţiei celulelor beta (responsabile pentru sintetizarea și secreţia insulinei), progresează mai rapid în DZ tip 2 diagnosticat la o vârstă fragedă, comparativ cu aceeași afecţiune diagnosticată la o vârstă adultă.

În cadrul unui studiu clinic multicentric cu trei braţe de tratament (metformin, metformin în asociere cu rosiglitazonă sau metformin în asociere cu o intervenţie susţinută asupra stilului de viaţă) a fost evaluat timpul până la pierderea controlului glicemic în rândul pacienţilor tineri cu DZ tip 2.

După finalizarea acestui studiu, participanţii au primit tratament cu metformin în asociere sau nu cu insulină și au fost înscriși într-un studiu observaţional. Studiul a fost efectuat în perioada 2011-2020 și a avut ca obiectiv monitorizarea evoluţiei și mai ales a incidenţei complicaţiilor și gradului de severitate a acestora.

Semnal de alarmă

Vârsta medie a pacienţilor la finalizarea studiului a fost de 26,4 ani, iar timpul mediu de la diagnosticarea diabetului a fost de 13,3 ani. Prevalenţa hipertensiunii arteriale la momentul iniţial a fost de 19,2%, iar incidenţa cumulată la 15 ani a fost de 67,5%.

Dislipidemia a fost documentată la 20,8% dintre participanţi la momentul iniţial, iar incidenţa cumulată la 15 ani a fost de 51,6%. Prevalenţa afectării renale la momentul iniţial a fost de 8%, iar incidenţa cumulată la 15 ani a fost de 54,8%.

Incidenţa cumulată a complicaţiilor microvasculare a fost de 50% după 9 ani de monitorizare și de 80,1% după 15 ani. Mai mult, evenimente cardiovasculare grave, deși mai puţin frecvente, au fost observate în pofida vârstei mici a participanţilor.

DZ tip 2 cu debut la vârstă tânără se caracterizează printr-un răspuns suboptim la terapiile medicale aprobate în prezent, iar aderenţa scăzută la tratament și factorii socioeconomici contribuie în mod negativ la acest aspect. Sunt necesare studii care să evalueze managementul precoce și susţinut al glicemiei și al factorilor de risc al DZ tip 2 la această categorie de pacienţi.


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2100165

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe