Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Internaționale

Microbiomul, cheia identificării infecţiilor HPV cu risc crescut

Viața Medicală
Dr. Alina SIMACHE vineri, 27 martie 2020

Anumite bacterii din microbiomul cervico-vaginal ar putea fi utilizate ca biomarker pentru detectarea infecţiilor HPV cu risc crescut de progresie către leziuni precanceroase. Rezultatele obţinute ar putea fi utilizate și în scop terapeutic sau profilactic, se arată într-un studiu publicat recent.

Deși se cunoaște foarte bine asocierea dintre infecţia HPV și cancerul de col uterin, este încă neclar de ce numai anumite tulpini cu risc înalt progresează către stadiul neoplazic. Concluziile unui studiu prospectiv longitudinal, recent publicat în PLOS Pathogens, sugerează că bacteriile Gardnerella, ce fac parte din microbiomul cervico-vaginal, ar putea reprezenta un biomarker util pentru identificarea infecţiilor HPV cu risc crescut. Pentru a investiga această ipoteză, un grup de cercetători de la Albert Einstein College of Medicine au evaluat mostre cervicale provenite de la 273 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani. Pacientele erau cunoscute cu infecţii HPV cu risc înalt, acestea fiind incluse în braţul placebo al studiului Costa Rica HPV Vaccine Trial.

Rezultate surprinzătoare

În urma analizării mostrelor cervicale, s-a constatat că Lactobacillus iners se asociază cu eliminarea infecţiilor HPV cu risc înalt, în timp ce Gardnerella reprezintă biomarkerul principal pentru progresia către leziuni precanceroase. Rezultatele obţinute sugerează că prin monitorizarea prezenţei Gardnerella și a creșterii consecutive a diversităţii microbiene ar putea fi identificate femeile care prezintă infecţii HPV cu risc înalt de progresie către leziuni precanceroase.

Mai mult, studii ulterioare ar putea fi necesare pentru evaluarea posibilităţii de manipulare a microbiomului cervico-vaginal în vederea activării răspunsului imun local pentru a preveni progresia bolii. „Investigatorii au demonstrat prospectiv că progresia unei infecţii HPV cu risc înalt persistent către leziunile precanceroase de la nivelul colului uterin poate fi explicată  parţial prin caracteristicile unice ale microbiotei cervico-vaginale”, au precizat autorii studiului, citaţi de Science Daily.

Sursa: PLOS. (2020, March 26). Microbiome may hold key to identifying HPV-infected women at risk for pre-cancer. ScienceDaily. Retrieved March 30, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200326144408.htm

Etichete: microbiom hpv

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.