Newsflash
Internaționale

Pașapoartele de vaccinare – dezbaterea continuă

de Dr. Alina SIMACHE - mar. 5 2021
Pașapoartele de vaccinare – dezbaterea continuă

Majoritatea liderilor UE susţin eliberarea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, desi nu s-a ajuns încă la un consens cu privire la acest subiect controversat.

Iniţiativa ar putea facilita călătoriile internaţionale, de aceea este de dorit ca la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene (UE) să existe un consens în ceea ce privește eliberarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. Liderii europeni încearcă acum să stabilească „convergenţa asupra unei abordări armonizate”. În prezent, părerile sunt încă divizate, unele state europene susţinând ideea pașapoartelor de vaccinare, iar altele având îndoieli cu privire la impactul discriminatoriu al acestei iniţiative.

        Dorind redeschiderea turismului în sezonul estival, Grecia susţine eliberarea certificatelor de vaccinare. Mai mult, grecii au ales o abordare comună cu Israelul, care a lansat recent un „Green Pass” digital pentru a facilita călătoriile internaţionale ale cetăţenilor vaccinaţi împotriva COVID-19.

        O înţelegere similară ar putea fi obţinută și între Grecia și Marea Britanie, însă aceasta se află încă în desfășurare, ministrul Turismului declarând recent că și britanicii nevaccinaţi vor putea vizita această ţară. De asemenea, abordarea europeană comună este susţinută de Spania, Austria și Bulgaria.

Rusia, cu un pas înainte

        Președintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a ordonat autorităţilor guvernamentale să ia în considerare eliberarea certificatelor pentru toţi cetăţenii vaccinaţi împotriva COVID-19 încă din luna ianuarie. Ungaria a anunţat deja eliberarea unor pașapoarte de vaccinare, sub forma unor carduri, de la începutul acestei luni, pentru toţi cetăţenii care au fost vaccinaţi sau cei care se află în perioada de convalescenţă după infecţia cu SARS-CoV-2. În plus, posesorii documentului ar putea fi scutiţi de intrarea în carantină.

        Danemarca, Suedia și Finlanda plănuiesc lansarea unor pașapoarte de vaccinare naţionale digitale până la începutul verii. Totuși, aceste state susţin că propriile iniţiative vor fi compatibile cu deciziile UE, presupunând că standardele europene internaţionale vor fi stabilite până atunci.

        La polul opus, Germania încă dezbate ideea eliberării unor certificate de vaccinare, existând îngrijorări cu privire la discriminarea persoanelor care au ales să nu se vaccineze, această măsură nefiind obligatorie, ci voluntară. Având opinii similare, președintele României, Klaus Johannis, susţine că aceste pașapoarte ar putea diviza europenii, creând o barieră între persoanele vaccinate și cele nevaccinate.

Iniţiativă originală în Polonia

        Marea Britanie ia în considerare implementarea unui sistem care le-ar permite persoanelor vaccinate să efectueze călătorii internaţionale, colaborând cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii și cu alte ţări pentru a crea o reţea internaţională pentru facilitarea călătoriilor în contextul pandemiei de COVID-19. În același timp, Portugalia are în dezbatere diferite opţiuni de revitalizare a turismului internaţional, însă autorităţile și-au manifestat îngrijorarea cu privire la potenţialele „constrângeri” impuse de eliberarea tardivă a certificatelor din cauza livrării întârziate a vaccinurilor.

        Polonia a introdus o iniţiativă originală, ce constă într-un cod QR care poate fi scanat pentru a confirma vaccinarea utilizatorului. Totuși, atât Polonia, cât și Franţa și Italia nu au anunţat încă planuri clare pentru eliberarea unor pașapoarte de vaccinare specifice.


Notă autor:

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-passports-fidUKKBN2AP2GW

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe